Suroviny
3 porce
- 300 g lesních hub
- 200 g rýže
- 1 cibule
- 100 g parmezánu
- 1 kelímek 12% smetany
- 2 stroužky česneku
- vývar/bujón
- vepřové sádlo
- drcený kmín
- drcené nové koření
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Drobně nakrájenou cibulku osmahneme na sádle, až zesklovatí, přidáme houby nakrájené na nám příjemnou velikost i tvar. Přidáme koření (špetku nového, půl lžičky kmínu a pepř dle chuti). Když houby změknou, cca za 3 minuty, přidáme rýži a také restujeme asi 3 minuty. Podlijeme vývarem, osolíme, přidáme nastrouhaný/prolisovaný česnek, přiklopíme pokličkou a necháváme tekutinu vydusit, mícháme a podléváme, dokud není rýže měkká.
-
Když rýže změkne, vlijeme smetanu a necháme ji , aby se malinko vsákla do rýže. Poté odstavíme z plotny, vsypeme 3/4 parmezánu, promícháme a pod pokličkou necháme ještě chvilku odpočinout. Rizoto pak na talíři posypeme zbylým parmezánem.
Poznámka od kuchařky
Recept jsem dělala podle své chuti poprvé a rizoto bylo tak výborné, že jsem se o něj nemohla nepodělit 😀 Nicméně jsem všechno dávala podle oka a tak jsou gramáže spíše orientační, vařte srdcem a jistě to bude stejně skvělé!
PS: Rýže se mi poměrně přichytávala k hrnci, sice sem ji nenechala a také nemám bůhvíjaký hrnec, ale bacha na to 🙂 Dobrou chuť!