Krémová zeleninová polévka – Mili-juli sabji ka soup

69
- reklama -

Suroviny
4-5 porcí

3 lžíce přepuštěného másla
2 bobkové listy
1 lžičky mletého koriandru
1/4 lžičky čertova lejna
1,25 lžičky kurkumy
1 lžičky mletého zázvoru
675 g zeleniny (omyté a nakrájené na kostičky)
1,4 l vody
sůl
pepř
475 ml mléka
2 lžíce másla
3 lžíce bílé mouky

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozehřejte ghí či máslo. Několik vteřin pražte bobkové listy, koriandr, asafoetidu, zázvor a kurkumu a potom okamžitě přidejte nakrájenou zeleninu. Tu smažte 4 až 5 minut, až se na ní objeví hnědé skvrny. Nyní přidejte vodu, sůl a pepř.


    Zobrazit celý recept

  2. Přikryjte a mírně vařte (občas zamíchejte), dokud zelenina nezměkne. Zeleninu můžete buď nechat v kouscích, anebo ji propasírujte na kaši, či rozmixujte v mixéru. Před mixováním odstraňte bobkové listy.

  3. Zatímco se zelenina vaří, rozehřejte na středním plameni v malé pánvi máslo. Přidejte mouku a opatrně ji za stálého míchání 1 až 2 minuty pražte, až začne hnědnout. Přidejte horké mléko. Nepřetržitě směs asi 2 minuty míchejte, dokud kašička pěkně nezhoustne.

  4. Vmíchejte ji do polévky a zahřejte k varu. Potom podávejte.

Poznámka od kuchařky

Tato polévka je oblíbená hlavně vegetariány, ale ani masožravci jí nepohrdnou.

http://harekrsna.cz/cvs/2008/polevky

http://www.food-info.net/cz/products/spices/asafoe…