- reklama -
Suroviny
6 porcí
- 60 g másla bez laktózy
- 3 velké pórky
- 3 malé stroužky česneku
- 3 malé brambory
- 1,5 litru vody
- 2 bobkové listy
- 3 větvičky čerstvého tymiánu
- 1 lžíce mořské nebo himalájské soli
- 1/2 lžičky 4 druhů pepře anebo klasický černý
- 200 ml smetany anebo šlehačky na vaření bez laktózy
- pažitka na servírování
Postup přípravy receptu
-
Ve velkém hrnci na polévku rozehřejte na mírném ohni máslo bez laktózy. Přidejte pórek nakrájený na kolečka, česnek a vařte asi 10 minut, dokud pórek nezměkne.
-
Přidejte do hrnce brambory nakrájené na kostičky, vodu, bobkový list, tymián, sůl a pepř a přiveďte k varu. Přiklopte a snižte teplotu na minimum. Vařte brambory asi 15 minut, dokud nebudou měkké.
-
Vylovte bobkové listy a poté polévku rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte smetanu a přiveďte k varu. Vařte asi 5 min do krémové polévky. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte trochu vody, abyste ji zředili. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte a dopepřete. Při servírování ozdobte polévku pažitkou.
Kuchařka: marie1eagle