
Suroviny
2 – 3 porce
- 200 g tresky – filet bez kůže
- 50 g mrkve
- 50 g celeru (může být i řapíkatý)
- 130 g brambor
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- 40 g másla
- muškátový květ na špičku nože
- sůl
- pepř celý
- 1 hrst hrášku (čerstvý nebo mražený)
- cca 400 ml vývaru
Postup přípravy receptu
-
Na másle osmažíme pokrájenou šalotku, mrkev, celer, brambor a nožem rozmáčknutý stroužek česneku. Přidáme sůl, pepř, muškátový květ, promícháme, přilijeme vývar a přivedeme k varu.
-
Do hrnce vložíme celý filet z tresky a pod poklicí vaříme cca 3 – 5 minut. Pak tresku vyndáme a zeleninu dovaříme doměkka, pokud je to ještě nutné.
-
Zeleninu v hrnci rozmixujeme na hladký krém, do kterého přisypeme hrst hrášku a krátce povaříme, případně dle chuti polévku ještě dochutíme, nebo dle požadované hustoty dolijeme (naředíme) vývarem. Mezitím rozebereme tresku na menší kousky a větší část vložíme do polévky prohřát.
-
Polévku nandáme do talířů, dozdobíme kousky zbylé tresky, případně kouskem petrželky a podáváme.
-
Kdo nerad hrášek, do polévky ho dávat nemusí, je tam více-méně pro zpestření. Nahradit ho můžeme klidně i chlebovými krutonky dozlatova opečenými.
Poznámka od kuchařky
Kdo nerad krémové polévky, ale na rybě si pochutná, může polévku vyzkoušet také. Jen ve finále nebude polévku mixovat na krémovou konzistenci a nechá všechny suroviny v polévce „přiznané“.