![Krémová mrkvová polévka dobrá a jiná_5ff8fa4019cd1.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/kremova-mrkvova-polevka-dobra-a-jina_5ff8fa4007c12.jpeg)
Suroviny
2 litry
- 4 větší mrkve
- 2 větší brambory
- 1 paprikový lusk
- 2 větší cibule
- 1/2 lžičky skořice
- špetka mletého kardamonu
- 1 utlučený hřebíček
- 1 lžička curry
- 2 lžíce medu
- 2 kuřecí bujony
- citronová šťáva (nebo pomerančová) podle chuti
- krémová zakysaná smetana – 1 lžíce (na 1 porci polévky)
- slunečnicový olej
- opražené mandle – nemusí být
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Mrkev a brambory si nakrájíme na plátky, papriku a cibuli na proužky.
-
Do hrnce dáme olej, osmažíme cibuli, přidáme mrkev, brambory, papriku, osmažíme, pak zalijeme kuřecím vývarem, přidáme skořici, hřebíček, kardamon a necháme mírně vařit tak 40 minut, až se zelenina téměř rozvaří.
-
Polévku rozmixujeme, dochutíme medem, cukrem, citronovou, nebo pomerančovou šťávou, provaříme.
-
Při servírování dáme na polévku lžíci husté zakysané smetany a trošku posypeme opraženými mandlemi.
Poznámka od kuchařky
Polévku jsem zahlédla na nějakých stránkách, byla jsem tak zvědavá jak chutná, že jsem jí dneska uvařila a velmi pozitivně mě překvapila, Opražené mandle jsem nedávala, jelikož se momentálně doma nenacházely. Je to svými surovinami docela nezvyklé a proto jí vyzkoušejte, nebudete litovat!