
Suroviny
z 1l polévky-3 až 4 porce
- 3 jarní cibulky i s natí
- 1 větší mrkev
- 1 větší brambora
- 2 stroužky česneku
- 2 PL másla
- 2 PL ovesných vloček
- 1/2 KL drceného kmínu
- 1 celá kostka (42 g) kvasnic
- 1 kostka zeleninového bujonu
- 12 větších lístků čerstvé bazalky
- Na dochucení:
- sůl
- mletý pepř
- nasekaný libeček nebo celerová nať
- nať z jarní cibulky
- smažená zavářka (hrášek) Backerbsen
Postup přípravy receptu
-
Všechnu zeleninu očistíme, bílou část z jarní cibulky nakrájíme, 1/2 mrkve nastrouháme na hrubém struhadle, druhou polovinu nakrájíme na 1/2 kolečka, bramboru na drobné kostičky.
-
V hrnci rozpustíme máslo, na něm osmahneme cibulku, přidáme nastrouhanou půlku mrkve a chvilku orestujeme.
-
Pak přidáme rozdrobené kvasnice, necháme je rozpustit, přisypeme 2 polévkové lžíce ovesných vloček, chvilku promícháme, zalijeme 1 l horké vody, rozdrobíme zeleninový bujon, drcený kmín, přidáme nakrájenou bramboru, zbytek mrkve, lístky bazalky, prolisovaný česnek a necháme pod pokličkou na mírném plameni 20 minut vařit.
-
Poté si bokem odebereme 2 plné naběračky uvařené zeleniny bez tekutiny, zbytek ponorným mixerem v hrnci rozmixujeme, přidáme nazpět odebranou zeleninu, přisypeme nasekané zelené bylinky, podle své chutě dosolíme, opepříme, ještě chvilku prohřejeme a můžeme podávat. Na talíři posypeme smaženou zavářkou nebo kostičkami opečeného pečiva.
Poznámka od kuchařky
Nevěděla jsem,co za polévku dnes uvařit. Napadla mě tady tato varianta. Někdo kvasnice nemá rád, ale když se skoro vše rozmixovalo, v závěru nebylo poznat, že tam nějaké kvasnice vůbec jsou:-). Polévka nám chutnala, tak se chci s váma o ni podělit.