Suroviny
- 2 kapie
- 2 brambory
- 3 větší růžičky květáku
- 1 šalotku
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky papriky
- 1 l vývaru z gelového zeleninového bujonu
- 50 ml Panna da cucina (italská smetana)
- 100 g mozzarelly
- olivový olej
- sůl
- pepř
- 1 malá bageta
- olivový olej
- pár lístků bazalky
Postup přípravy receptu
-
Oloupané brambory nakrájíme na kostky, utřeme česnek, pokrájíme šalotku, nastrouháme mozarellu, připravíme si květák. Na oleji opečeme na plátky nakrájenou bagetu do křupava.
-
Kapie dáme na plech s pečícím papírem do rozehřáté trouby na 250°C a pečeme dokud slupka téměř nezčerná (v průběhu pečení otáčíme). Přendáme do igelitového pytlíku, necháme zapařit (stačí 10 minut) a slupku sloupneme, odstraníme stopky, jadérka a nakrájíme na proužky (kousek si můžeme dát bokem na ozdobu).
-
Na oleji osmažíme šalotku, přidáme česnek, papriku, necháme pár sekund rozvonět, přidáme vývar, kapie, brambory, květák, dochutíme solí, pepřem a vaříme do změknutí zeleniny.
-
Po změknutí vše rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme Panna da cucinu, je-li potřeba ještě dochutíme a krátce provaříme.
-
Hotový krém nalijeme na talíř, posypeme mozarellou, lístky bazalky, obložíme opečenou bagetou a dozdobíme proužkem kapie.
Poznámka od kuchařky
Je to velice chutná, vydatná a hustá polévka, která může nahradit i hlavní chod.