
Suroviny
12 ks laskonek
- 4-5 lžic cukru krupice
- 4 lžíce mletých lískových ořechů
- 30 dkg másla
- 2 dl mléka- přibližně
- 2 lžíce hladké mouky
- olivový olej na vymazání pánve
- 2 balení laskonek – korpus
- 1 lžíce vody
Postup přípravy receptu
-
Mělkou pánev vymažeme olejem. Do nerez kastrůlku nasypeme cukr krupici a přidáme lžíci vody. Je třeba nepoužít jiný cukr, aby se karamel povedl. Zapneme na malý plamen. Cukr se rozpustí, je třeba stále míchat. Jakmile začne žloutnout, vsypeme oříšky a mícháme, dokud se v karamelu neupraží. Ale pozor, nepřipálit !! Masu nalijeme na pánev a necháme vychladnout.
-
Do kastrůlku dáme 5 dkg másla, rozpustíme a přidáme mouku. Mícháme, až vznikne velmi světlá jíška, pak přiléváme mléko, dokud nevznikne hodně hustá kaše, téměř jak odpalované těsto. Pak vypneme. Griliáš rozdrtíme válečkem mezi dvěma papíry. V misce ušleháme celé máslo do pěny, přidáme rozdrcený griliáš a po kouskách přidáváme kaši a šleháme na druhý stupeň. Po chvíli přidáme další stupeň a po minutě vypneme. Pokud jsou kousky griliáše křupavé, nevadí, v krému změknou.
-
Jedno balení laskonek rozložíme rubovou stranou nahoru, rozdělíme na ně krém, přiklopíme druhým balením a dáme přikryté do lednice.
Poznámka od kuchařky
Obyčejně dělám griliáše více, hodí se i do krémů na Vánoce. Několikrát se mi nepovedl, protože se cukr nechtěl rozpustit. Přitom jsem dala cukr krupici, jako vždycky. Asi to chce vyzkoušet, který druh se rozpustí, a od kterého výrobce. Nevím, co do něho dávají. V Písku u babičky byla Cukrárna u Volfů, a tam dělali laskonky, které prošly mozkem závit po závitu. Nedělali je kokosové, ale mandlové, a krém byl máslový s griliášem. Něco tak dobrého jsem nikde jinde nejedla. Korpus kupuji, i když jsem to zkoušela nahradit – tuhý sníh, cukr, strouhané mandle a sušit v troubě, ale byla jsem celá olepená a tvar se mi nepovedl. Oni na to mají šablonu na celý plech. Ale jednou za čas je koupím, když jsou právě v akci, neboť rodina by se utloukla. Já je kvůli cukrovce nesmím, ale kdybych směla, utloukla bych se také.