Křehký švestkový koláč (rychlý, snadný, bez vážení)

245
- reklama -

Suroviny
12 porcí

1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek hladké mouky
3/4 hrnku cukru krupice
1 vanilkový cukr
3 vejce
1/2 hrnku oleje
1 lžíce rumu
1 lžíce citrónové kůry
1 kypřící prášek
2 hrnky švestek (vypeckovaných)
Hera (na vymazání)
mouka (na vysypání formy)

Postup přípravy receptu

  1. Čerstvé vypeckované švestky lehce osladit- asi 1/2 lžíce cukru, (kdo má rád, použije vanilkový). Hodně zralé nebo kompotované ovoce není třeba sladit vůbec.

  2. Obě mouky smíchat s oběma cukry, citrónovou kůrou a práškem do pečiva, přidat vejce, olej, rum a tolik mléka, aby po vyšlehání vzniklo pomalu tekoucí hustší těsto.

  3. Dno vymazané a vysypané dortové formy poklást půlkami švestek, zalít 1/2 těsta, rozetřít stěrkou a dát další vrstvu švestek, zalít zbylým těstem a opět rovnoměrně rozetřít.

  4. Velmi pozvolna péct v předehřáté troubě na 150´C asi 50-55 min.

  5. Koláč je výborný i ještě teplý, takže stačí ho nechat chvíli vychladnout, (aby nebyl úplně horký a cukr se na něm nerozpouštěl), lehounce pocukrovat a podávat nejlépe se silným ovocným čajem.

Poznámka od kuchařky

Pokud Vám nestačí rum v koláči a nemáte v plánu řídit, můžete si ho v sychravých dnech dát kapičku i do čaje na zahřátí 😉