
Suroviny
12 porcí
- 1 hrnek hrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 3/4 hrnku cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce citrónové kůry
- 1 kypřící prášek
- 2 hrnky švestek (vypeckovaných)
- Hera (na vymazání)
- mouka (na vysypání formy)
Postup přípravy receptu
-
Čerstvé vypeckované švestky lehce osladit- asi 1/2 lžíce cukru, (kdo má rád, použije vanilkový). Hodně zralé nebo kompotované ovoce není třeba sladit vůbec.
-
Obě mouky smíchat s oběma cukry, citrónovou kůrou a práškem do pečiva, přidat vejce, olej, rum a tolik mléka, aby po vyšlehání vzniklo pomalu tekoucí hustší těsto.
-
Dno vymazané a vysypané dortové formy poklást půlkami švestek, zalít 1/2 těsta, rozetřít stěrkou a dát další vrstvu švestek, zalít zbylým těstem a opět rovnoměrně rozetřít.
-
Velmi pozvolna péct v předehřáté troubě na 150´C asi 50-55 min.
-
Koláč je výborný i ještě teplý, takže stačí ho nechat chvíli vychladnout, (aby nebyl úplně horký a cukr se na něm nerozpouštěl), lehounce pocukrovat a podávat nejlépe se silným ovocným čajem.
Poznámka od kuchařky
Pokud Vám nestačí rum v koláči a nemáte v plánu řídit, můžete si ho v sychravých dnech dát kapičku i do čaje na zahřátí 😉









