Křehký moučník z listového těsta s netradiční čoko-jablečnou nádivkou

35
- reklama -

Suroviny
plný plech

1 listové těsto
Na nádivku:
400 gramů brambor
75 gramů tmavé čokolády
75 gramů bílé čokolády
1 PL moučkového cukru
mandlové lupínky
2 vanilkové cukry
2-3 nastrouhaná jablíčka
špetka skořice
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si uvaříme ve vodě do měkka brambory, které po vychladnutí nastrouháme na jemném struhadle a připravíme si pak do misky.


    Zobrazit celý recept

  2. Zatím oba druhy čokolády nastrouháme k bramborům, promícháme, přidáme cukr moučku a dáme na 30 minut na mrazák.

  3. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo a dáme do další misky.

  4. Listové těsto si rozdělíme na na dva kusy, které pak vyválíme na pomoučněném vále na tenké pláty.

  5. Jeden plát těsta pomalu přeneseme na pečičí papír na plechu.

  6. Hmotu z brambor a čokolády ztuhlou pak nastrouháme na tento plát na plechu a vše posypeme nastrouhanými jablky, zasypeme ještě jablky a vanilkovým cukrem, skořicí a mandlovými lupínky.

  7. Pak na první plát s hmotou z čokolád a brambor přiložíme druhý vyválený plát a boky přimáčkneme tak, aby nám náplň nevytékala.

  8. Těsto propícháme vidličkou, potřeme máslem a dáme péci na plech na cca 25 minut na 180-200°C.

  9. Necháme vychladnout a pak posypeme moučkovým cukrem před podáváním. Dá se ale dělat tento moučník klasicky jako závin s touto nádivkou.

Poznámka od kuchařky

Těsto z brambor, čokolád se také dá jen tak na vále s kokosem vyválet a dát na jeden plát, ale dle každého. Těsto z brambor mám zde u rcp. „marcipánových kuliček“.