Suroviny
plný plech
- 1 listové těsto
- Na nádivku:
- 400 gramů brambor
- 75 gramů tmavé čokolády
- 75 gramů bílé čokolády
- 1 PL moučkového cukru
- mandlové lupínky
- 2 vanilkové cukry
- 2-3 nastrouhaná jablíčka
- špetka skořice
- máslo
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si uvaříme ve vodě do měkka brambory, které po vychladnutí nastrouháme na jemném struhadle a připravíme si pak do misky.
-
Zatím oba druhy čokolády nastrouháme k bramborům, promícháme, přidáme cukr moučku a dáme na 30 minut na mrazák.
-
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo a dáme do další misky.
-
Listové těsto si rozdělíme na na dva kusy, které pak vyválíme na pomoučněném vále na tenké pláty.
-
Jeden plát těsta pomalu přeneseme na pečičí papír na plechu.
-
Hmotu z brambor a čokolády ztuhlou pak nastrouháme na tento plát na plechu a vše posypeme nastrouhanými jablky, zasypeme ještě jablky a vanilkovým cukrem, skořicí a mandlovými lupínky.
-
Pak na první plát s hmotou z čokolád a brambor přiložíme druhý vyválený plát a boky přimáčkneme tak, aby nám náplň nevytékala.
-
Těsto propícháme vidličkou, potřeme máslem a dáme péci na plech na cca 25 minut na 180-200°C.
-
Necháme vychladnout a pak posypeme moučkovým cukrem před podáváním. Dá se ale dělat tento moučník klasicky jako závin s touto nádivkou.
Poznámka od kuchařky
Těsto z brambor, čokolád se také dá jen tak na vále s kokosem vyválet a dát na jeden plát, ale dle každého. Těsto z brambor mám zde u rcp. „marcipánových kuliček“.