Křehký jablko-švestkový koláč

78
- reklama -

Suroviny
forma na pečení

180 gramů másla
300 gramů hladké mouky
2 větší jablka
švestky dle každého
1/2 vanilkového pudingu
2 vejce
200 ml mléka
3-4 sojové řezy
citronová kůra
80 gramů moučkového cukru
1/2 sáčku prášku do pečiva
tuk
strouhanka
kokos

Postup přípravy receptu

  1. Jablka i švestky omyjeme, odstraníme jádřince u jablek a u švestek odstraníme pecky. Jablka pokrájíme na měsíčky, švestky rozpůlíme. Je-li slupka u jablek tužší, raději jablka oloupeme. Nastrouháme si na struhadle sojové řezy a citrónovou kůru.

  2. V misce pak smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva, pudingem a cukrem.

  3. Přidáme našlehaná vejce, mléko a rozpuštěné máslo.

  4. Všechny suroviny pak ručním mixérem vyšleháme lehce do pěny . Těsto by mělo mít lehce tekutou konzistenci.

  5. Poté těsto nalijeme do zapékací misky, kterou jsme si vymazali tukem a vysypali strouhankou nebo kokosem.

  6. Na těsto poklademe pokrájené ovoce, obalené ve strouhaných sojovými řezech a v nastrouhané citronové kůře.

  7. Pečeme v předehřáté troubě při 200°C asi 35-40 minut, dokud koláč nezezlátne a není propečený.

  8. Koláč necháme vychladnout a posypeme cukrem, dozdobíme lístky máty nebo meduňky.

Poznámka od kuchařky

Můžeme na ovoce pak nasypat i mandlové lupínky, brusinky. Může být i polohrubá mouka.