Křehký jablečný závin

234
- reklama -

Suroviny

300 g hladké mouky
2 žloutky
1 Hera
2 lžíce studené vody
1 vejce na potření závinu
jablka
rozinky
sekané ořechy
trochu skořice
rozpuštěné máslo

Postup přípravy receptu

  1. Do mouky nastrouháme tuk, promneme, přidáme vejce a vodu. Zpracujeme vláčné těsto a necháme odpočinout. Zatím si oloupeme a nastrouháme jablka.

  2. Pak z těsta vyválíme 2 pláty, na každý rozprostřeme jablka, pokapeme máslem, posypeme skořicí, přidáme rozinky a ořechy. Okraje těsta přehneme do závinu, konce i spoje dobře přitiskneme, aby šťáva z jablek nevytékala.

  3. Závin popícháme vidličkou, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme při 180 st. cca 30 min.

Poznámka od kuchařky

My doma nemáme rádi jablkové záviny, ale tento recept jsem zdědila po mamince, tak ho občas upeču a jen se po něm zapráší.

Včera jsem pekla z tohoto těsta tzv. „soukromé záviny“, tj. udělala jsem malinké a bylo jich 7.