
Suroviny
- 60 g čokolády na vaření
- 160 g másla
- 160 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 650 g měkkého tvarohu ve vaničce
- 2 -3 lžíce kakaa
- 1 KL instantní kávy
- 1 lžička skořice
- 1,5 lžičky prášku do pečiva (nebo sody)
- 130 g mouky krupice
- 60 g hořké čokolády (nebo ledové kaštany)
- 1 PL rumu (nebo rumové tresti)
- tuk na vymazáni formy
- cukr
- šlehačka (nebo čokoládové bonbóny na ozdobení)
Postup přípravy receptu
-
Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázni.
-
Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem a zašleháme po troškách rozpuštěnou čokoládu.
-
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky následně vmícháme do čokoládového krému, do kterého pak přidáme tvaroh, kakao, kávu, skořici a nakonec mouku s práškem do pečiva nebo se sodou.
-
Bílky ušleháme se špetkou soli na pevný sníh a ten pak opatrně vmícháme do čokoládového těsta. Nakonec už jen vsypeme do směs nahrubo nasekanou čokoládu nebo ledové kaštany, nebo jinou čokoládu a vmícháme lžici rumu nebo rumové tresti.
-
Dortovou formu řádně vymažeme tukem, vysypeme moukou krupicí a těsto pak do formy opatrně nalijeme tak, aby se nám nic z těsta nepřichytilo na stěnu formy.
-
Pečeme cca na 160-180°C po dobu 60 minut, snažíme se troubu neotvírat.
-
Až dokonale vychladlý moučník zdobíme podle vlastní fantazie a představy čokoládou nebo posypeme cukrem apod.
Poznámka od kuchařky
Jen jsem tento moučník včera zkoušela, druhý den je moučník výborný.