Křehký čokoládový moučník

72
- reklama -

Suroviny

60 g čokolády na vaření
160 g másla
160 g moučkového cukru
4 vejce
650 g měkkého tvarohu ve vaničce
2 -3 lžíce kakaa
1 KL instantní kávy
1 lžička skořice
1,5 lžičky prášku do pečiva (nebo sody)
130 g mouky krupice
60 g hořké čokolády (nebo ledové kaštany)
1 PL rumu (nebo rumové tresti)
tuk na vymazáni formy
cukr
šlehačka (nebo čokoládové bonbóny na ozdobení)

Postup přípravy receptu

  1. Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázni.

  2. Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem a zašleháme po troškách rozpuštěnou čokoládu.

  3. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky následně vmícháme do čokoládového krému, do kterého pak přidáme tvaroh, kakao, kávu, skořici a nakonec mouku s práškem do pečiva nebo se sodou.

  4. Bílky ušleháme se špetkou soli na pevný sníh a ten pak opatrně vmícháme do čokoládového těsta. Nakonec už jen vsypeme do směs nahrubo nasekanou čokoládu nebo ledové kaštany, nebo jinou čokoládu a vmícháme lžici rumu nebo rumové tresti.

  5. Dortovou formu řádně vymažeme tukem, vysypeme moukou krupicí a těsto pak do formy opatrně nalijeme tak, aby se nám nic z těsta nepřichytilo na stěnu formy.

  6. Pečeme cca na 160-180°C po dobu 60 minut, snažíme se troubu neotvírat.

  7. Až dokonale vychladlý moučník zdobíme podle vlastní fantazie a představy čokoládou nebo posypeme cukrem apod.

Poznámka od kuchařky

Jen jsem tento moučník včera zkoušela, druhý den je moučník výborný.