
Suroviny
- Na těsto
- 600 g hladké mouky
- 250 g Hery
- 5 lžic cukru
- 8 lžic mléka
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- šťáva a kůra z poloviny citronu
- Na nádivku
- cukrová řepa
- 200 g máku
- 1 lžička skořice
- špetka mletého hřebíčku
- šťáva a kůra z poloviny citronu
- cukr dle chuti
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme nádivku. Cukrovou řepu očistíme, uvaříme doměkka a vychladlou nastrouháme na hrubší nudličky.
-
Mák umeleme, spaříme horkou vodou (můžeme použít sojové mléko), přidáme skořici, hřebíček, citronovou šťávu a kůru a nastrouhanou řepu.
-
Společně krátce povaříme (cca 5 minut). Případně podle chuti dosladíme. Nádivku necháme vychladnout.
-
Ze všech surovin vypracujeme rukama na vále pevné nelepivé těsto.
-
Rozdělíme ho na dvě části, jednu necháme o trochu větší. Tu vyválíme jako první a přeneseme na velký plech vyložený pečicím papírem.
-
Na placku naneseme nádivku a přikryjeme plátem připraveným z druhé části těsta.
-
Povrch koláče několikrát propíchneme vidličkou, aby mohla během pečení utíkat z nádivky pára a koláč se příliš nepromáčel.
-
Pečeme při 180 °C dorůžova.
Poznámka od kuchařky
Řepánky, tj kynuté buchty plněné nádivkou z cukrové řepy a máku, pocházejí z Kolínska. Zde je zná opravdu každý, i když dnes už pomalu jejich příprava upadá v zapomnění, každý rád zavzpomíná na to, jaké dělala právě jeho babička. Nám se kdysi nechtělo balit klasické buchty, tak jsme vymyslely tuto variantu. Je to stejně dobré, ne-li ještě lepší 🙂