
Suroviny
24 porcí
- 230 g másla
- 120 g bílý cukr krystal
- 140 g hnědého cukru
- 2 vejce
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu (pokud nemáte nevadí, může se vynechat)
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 270 g hořké čokolády (nasekané na kousky)
Postup přípravy receptu
-
Do robotu dáme změklé máslo, které chvíli šleháme. Přidáme oba cukry, vanilkový extrakt a vejce, pořádně vmícháme do sebe.
-
Do mouky vmícháme jedlou sodu a poté přisypeme do těsta a zpracujeme (pokud máte silný robot tak v něm, pokud ne doporučuji zpracovat rukama). Na závěr do těsta přidáme nasekanou čokoládu.
-
Plechy vyložíme pečícím papírem. Z těsta tvarujeme kuličky, které klademe na pečící papír a následně trochu rozmáčkneme, kulička by měla být zhruba jako kopeček zmrzliny, ale záleží na každém z vás. Rozhodně by neměly být příliš malé.
-
Troubu nastavíme na 190°C. Pečeme 10-15 minut (chceme, aby sušenky uprostřed byly měkké, jakoby trochu nedopečené, díky tomu budou pak hezky vláčné jako pravé americké cookies).
Poznámka od kuchařky
Jestli chcete trochu oživit sušenky (pečete třeba pro děti), přidejte nahoru lentilky 🙂
Podle chuti můžete přidat například i vlašské ořechy, buď s čokoládou nebo bez ní a budou čistě ořechové.
Skladujte nejlépe v papírové krabici na nějakém vlhkém místě (sklepě).