Krásně nadýchané, smažené, kuřecí řízky, dnes neklasicky

59
- reklama -

Suroviny
8 velkých řízků

1000 gramů kuřecího masa (stehenní a prsní řízky)
3 polévkové lžíce harissy nebo pikant.paprikového krému
3 polévkové lžíce hořčice
1 polévková lžíce worcestru
3-4 vejce
hladká mouka na obalení nebo solamyl
strouhanka z rohlíků na obalení
1 perlivá voda (dá se podle počtu řízků, já ji dala asi 2 a půl šálku á 250 ml)
olej
citron
bylinky:
petrželka
pažitka
libeček

Postup přípravy receptu

  1. Řízky opláchneme, osušíme, (prsní řízky jsem ještě rozřízla) a naklepeme.


    Zobrazit celý recept

  2. V misce si rozmícháme harisu, hořčici, worcester, nadrcené bylinky a vše vetřeme do naklepaných řízků a necháme maso s touto směsí v chladu asi 1 hodinku, aby maso nasáklo tuto příchuť.

  3. Mezitím si připravíme z vajec, perlivé vody a hladké mouky těstíčko a řízky pak v nich obalíme, (jinak než klasický trojobal), a pak je vkládáme už jen do strouhanky.

  4. Díky bublinkám v minerálce jsou řízky krásně nadýchané a takto jsem je vložila do předehřáté trouby na plech smažit. Podávala jsem je pak s opečeným bramborem, citronem a oblohou.

Poznámka od kuchařky

Četla jsem v jednom časopisu radu, jak udělat řízky jinak, než klasicky a to právě s touto perlivou vodou. Raději smažím řízky v troubě, jsou stejnoměrně a zlatě osmažené a jsou krásně křehké. Nemusí se u toho stát a je to krásně nadýchané. Perlivá voda uděla v tom vážne hodně změnu k lepšímu.