Suroviny
8 velkých řízků
- 1000 gramů kuřecího masa (stehenní a prsní řízky)
- 3 polévkové lžíce harissy nebo pikant.paprikového krému
- 3 polévkové lžíce hořčice
- 1 polévková lžíce worcestru
- 3-4 vejce
- hladká mouka na obalení nebo solamyl
- strouhanka z rohlíků na obalení
- 1 perlivá voda (dá se podle počtu řízků, já ji dala asi 2 a půl šálku á 250 ml)
- olej
- citron
- bylinky:
- petrželka
- pažitka
- libeček
Postup přípravy receptu
-
Řízky opláchneme, osušíme, (prsní řízky jsem ještě rozřízla) a naklepeme.
-
V misce si rozmícháme harisu, hořčici, worcester, nadrcené bylinky a vše vetřeme do naklepaných řízků a necháme maso s touto směsí v chladu asi 1 hodinku, aby maso nasáklo tuto příchuť.
-
Mezitím si připravíme z vajec, perlivé vody a hladké mouky těstíčko a řízky pak v nich obalíme, (jinak než klasický trojobal), a pak je vkládáme už jen do strouhanky.
-
Díky bublinkám v minerálce jsou řízky krásně nadýchané a takto jsem je vložila do předehřáté trouby na plech smažit. Podávala jsem je pak s opečeným bramborem, citronem a oblohou.
Poznámka od kuchařky
Četla jsem v jednom časopisu radu, jak udělat řízky jinak, než klasicky a to právě s touto perlivou vodou. Raději smažím řízky v troubě, jsou stejnoměrně a zlatě osmažené a jsou krásně křehké. Nemusí se u toho stát a je to krásně nadýchané. Perlivá voda uděla v tom vážne hodně změnu k lepšímu.