Suroviny
24 porcí
- Bílé těsto:
- 450 g polohrubé mouky
- 450 g másla (Hery nebo jiný tuk na pečení)
- 3 lžíce vody
- Tmavé těsto:
- 200 g cukr moučka
- 6 vajec
- 50 g kakao
- 70 g mleté ořechy
- Krém:
- 250 g másla
- 200 g cukr moučka
- 1 žloutek
- 1/4 l mléka
- 1 pudink vanilkový
Postup přípravy receptu
-
Vypracujeme bílé těsto a necháme odpočinout v ledničce.
-
Připravíme tmavé těsto:
Ušleháme cukr se žloutky a kakaem, vmícháme mleté oříšky a sníh ze 6 bílků. -
Bílé těsto rozdělíme na 2 díly. Jeden díl rozvalíme a upečeme na pečícím papíru, na obraceném plechu (je to nutné, protože těsto je moc křehké, láme se). Druhý díl rozvalíme na pečícím papíře, dáme na plech a vytlačíme až k okrajím plechu, na něj rozetřeme tmavé těsto.
-
Pečeme v mírně vyhřaté troubě na 160°. Necháme vychladnout na plechu. Pak potřeme krémem a přiklopíme první bílou plackou a pocukrujeme.
-
Krém: Uvaříme pudink a necháme vystydnout do pokoj.teploty. Ušleháme máslo (Heru) s cukrem a žloutkem, pak zašleháme pudink.
Poznámka od kuchařky
Vrchní upečená bílá placka,je hrozně křehká,musí ji vzít dva s tím pečícím papírem a sesunout přímo na krém.I tak se polámala,ale byla tam.
Je to moc dobrý moučník,tento recept mám myslím z časopisu Vlasta,před 15léty.Je dost drahý,pracný,ale výsledek vynikající.