
Suroviny
12 až14 porcí
- 1 slepice na polévku
- 1 balíček polévkové zeleniny (mrkev, petržel, celer, cibule…)
- 400 ml smetany ke šlehání
- 135 g másla
- 60 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 1 lžíce suchého bílého vína podle chuti
Postup přípravy receptu
-
Slepici bez vnitřností omyjeme.
-
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. Spolu se slepicí vložíme do hrnce a zalijeme asi litrem studené vody.
-
vaříme 1,5 hodiny.
-
Maso vykostíme, kousky prsíček nakrájíme na jemné proužky.
-
Dáme do mísy, přilijeme trochu vývaru a odložíme.
-
Zbylé maso nakrájíme na drobno, přidáme 250 ml smetany a 75 g měkkého másla a protřeme jemným sítem. Tuto kaši dáme do chladna.
-
Ze zbylého másla a mouky uděláme jíšku.
-
Přilijeme k ní 2 litry slepičího vývaru a kosti a šlachy v něm 30 min povaříme; potom přecedíme.
-
kaši smícháme s polévkou a zahřejeme, nenecháme však už vařit, jinak by se polévka srazila.
-
Žloutky rozšleháme se zbylou smetanou, přidáme do polévky a zamícháme.
-
Přidáme nakrájené maso.
-
Podle chuti přilijeme bílé víno.
Poznámka od kuchařky
ktéto polévce se také hodí knedlíčky z drůbežího masa.250g drůbežího masa nasekáme na drobno a smícháme se 100 g strouhanky,1 celým vejcem, solí a pepřem.Vodu uvedeme do varu. Tvoříme knedlíčky a vaříme 15 min









