Králík s nádivkou a brambory se špenátem

63
- reklama -

Suroviny
4 porce

Králík:
1 králík
150 g špeku
300 g cibule
50 g česneku
5 polévkové lžíce plnotučné hořčice
400 ml červeného vína
pepř
sůl
Nádivka:
6 rohlíků
200 g vařeného uzeného masa
200 ml masového vývaru z uzeného masa
5 vajec + 2 vařená vejce
50 g másla
česneková pasta
3 mladé cibulky
svazek bylinek (libeček, petrželka)
hrst špenátu
muškátový oříšek
pepř
sůl
Brambory:(se špenátem)
600 g raných brambor
200 g čerstvého špenátu
50 g másla
pepř
sůl
česnek dle libosti

Postup přípravy receptu

  1. Očištěného králíka prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. Česnek prolisujeme a smícháme s hořčicí a touto směsí potřeme králíka z vrchu i zevnitř. Králíka naplníme nádivkou, kůži na břišní části spojíme špejlí, vložíme do pekáče, podlijeme vínem a pečeme při 180°C 1-1,5 hodiny dozlatova. Během pečení přeléváme šťávou.


    Zobrazit celý recept

  2. Rohlíky nebo žemle nakrájíme na kostičky, navlhčíme vývarem z uzeného, přidáme natvrdo uvařená vejce, žloutky, pokrájené uzené maso, jemně posekanou cibuli, bylinky, špenát, česnekovou pastu, rozpuštěné máslo, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a dobře promícháme. Z bílků vyšleháme sníh, který lehce vmícháme do těsta. Nádivkou plníme králíka, zbytek vkládáme do vymazaných a strouhankou vysypaných zapékacích misek, ve kterých nádivku pečeme při 180°C cca 20 minut.

  3. Uvařené rané brambory opečeme na másle. Přidáme špenát, který jsme lehce podusili na olivovém oleji s česnekem. Osolíme, opepříme a dobře promícháme.