Suroviny
4 porce
- Králík:
- 1 králík
- 150 g špeku
- 300 g cibule
- 50 g česneku
- 5 polévkové lžíce plnotučné hořčice
- 400 ml červeného vína
- pepř
- sůl
- Nádivka:
- 6 rohlíků
- 200 g vařeného uzeného masa
- 200 ml masového vývaru z uzeného masa
- 5 vajec + 2 vařená vejce
- 50 g másla
- česneková pasta
- 3 mladé cibulky
- svazek bylinek (libeček, petrželka)
- hrst špenátu
- muškátový oříšek
- pepř
- sůl
- Brambory:(se špenátem)
- 600 g raných brambor
- 200 g čerstvého špenátu
- 50 g másla
- pepř
- sůl
- česnek dle libosti
Postup přípravy receptu
-
Očištěného králíka prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. Česnek prolisujeme a smícháme s hořčicí a touto směsí potřeme králíka z vrchu i zevnitř. Králíka naplníme nádivkou, kůži na břišní části spojíme špejlí, vložíme do pekáče, podlijeme vínem a pečeme při 180°C 1-1,5 hodiny dozlatova. Během pečení přeléváme šťávou.
-
Rohlíky nebo žemle nakrájíme na kostičky, navlhčíme vývarem z uzeného, přidáme natvrdo uvařená vejce, žloutky, pokrájené uzené maso, jemně posekanou cibuli, bylinky, špenát, česnekovou pastu, rozpuštěné máslo, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a dobře promícháme. Z bílků vyšleháme sníh, který lehce vmícháme do těsta. Nádivkou plníme králíka, zbytek vkládáme do vymazaných a strouhankou vysypaných zapékacích misek, ve kterých nádivku pečeme při 180°C cca 20 minut.
-
Uvařené rané brambory opečeme na másle. Přidáme špenát, který jsme lehce podusili na olivovém oleji s česnekem. Osolíme, opepříme a dobře promícháme.