Králík po francouzsku – Králičí mereta po burbonsku

63
- reklama -

Suroviny
6 porcí

2 ks mladých králíků (asi 1 kg králičího masa)
80 g másla
12 ks cibuliček (jarní cibulky)
1 PL mouky
2 dl bílého suchého vína
1 dl vody
1 KL soli
1 špetka mletého pepře
bouquet garni
2 ks žloutků
1 dl smetany (stačí 12%)
2 PL citronová šťávy
1 PL sekané hladké petrželky
12 ks bílého chleba (bageta, veka) + máslo

Postup přípravy receptu

  1. Hřbety (filé) a vykostěné zadky rozkrájíme na menší kousky a v kastrole je na másle opečeme dozlatova.
    Přidáme cibuličky, zaprášíme moukou a připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji vínem a vodou.
    Osolíme, opepříme, přidáme bouquet garni a zakryté dusíme do měkka (podle stáří ušáčků asi 50 až 60 minut).

  2. Smísíme žloutky, smetanu, citronovou šťávu, petrželku, přidáme do kastrolu s masem a prohřejeme.

  3. Kousky masa urovnáme do servírovací mísy a přelijeme omáčkou z masa.

  4. Podáváme s na másle opečenými plátky bílého chleba.

Poznámka od kuchařky

A co se zbytkem masa?

Hlavu, žebra, boky, kosti na vývar, který sice není nic moc, ale s knedlíčky z králičích jater je to OK, OK, OK!!!

A lopatky? Jedině smažené v trojobalu, dušené brambory, okurkový salát se smetanou, hihihi.

Dnes mi volala ze dvora má „dvorní“ dodavatelka produktů ze dvora, zdali si nepřeji mladé ušáky…

No, kdo by odolal, že. Letos jsme podle tohoto rcp králíky ještě neměli…

ZDROJ:

Moje druhá kuchařka: Francouzská kuchyně 1972 (17,- Kčs)

O Přírodo!!! Jak ten čes chvátá…

Bouquet garni: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bouquet_garni

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíše to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…