
Suroviny
4 – 6 porcí
- 1 naporcovaný, dekapitovný králík
- 4 snítky rozmarýnu
- mořská sůl
- 2 lžíce oleje
- 100 g másla ( nejlépe domácího )
- 1-2 cibule
- 5 stroužků česneku
- Zelí:
- malá hlávka červeného zelí
- 100 g voňavého uzeného špeku
- 2 menší cibule
- 1 větší brambor
- 4 lžíce krystalového cukru
- 2 lžíce octa ( Bzeneckého )
- sůl
- voda dle potřeby
Postup přípravy receptu
-
Naporcovaného králíka omyjeme a osušíme. Rozmarýn otrháme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Králičí porce osolíme a vetřeme do nich česnek a jehličky rozmarýnu. Zakápneme olejem a dáme do uzavíratelné nádoby spinkat do lednice.
-
V den D dáme do pekáčku máslo, na plátky nebo proužky pokrájený špek, cibuli na půl nebo kolečka a králičí díly. Přikryjeme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 200°C. Po asi půlhodince podlijeme trochou horké vody a opět přiklopíme. Pečeme doměkka cca 2 hodiny, na posledních 20 minut odkryjeme pokličku, ať má masko hezkou barvičku. Sosík nesmí být příliš vodnatý. Je-li tomu tak, necháme na sporáku varem zredukovat.
-
Zelí pokrájíme ručně nebo v robotu na slim nudličky. Do rendlíku dáme na kostičky nakrájený špek a vyškvaříme do voňava. Pak přihodíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme nudličky zelí, přilijeme asi 2 dl vody, osolíme, ocukrujeme, přidáme ocet a dusíme doměkka.
-
Ke konci dušení přidáme na jemno nastrouhaný brambor a necháme na mírném plameni provařit. Podle chuti dosolíme. Přidáme cukr a ocet podle chuti. Zelí by mělo býti spíše sladší.
Podáváme s jakýmkoliv knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Poctivě jsem hledala, stejný recept jsem nenašla. Původně jsem chtěla jen přidat foto, ale nevěděla jsem komu…
Tak jsem si dovolila tento jednoduchý recept vložit. Najdete-li někdo totožný, nechám tento smazat, a bude-li zájem, přidám k identickému jen foto.
Brou chuť 🙂









