Suroviny
- 1 králík (lze i porce např. hřbet a stehna apod.)
- 500 g prorostlého bůčku
- česneková sůl
- koření Piri Piri (já mám od f.Kotanyi z Alberta)
- Na bramboráčky – klasika
- brambor
- hl.mouka
- vejce
- sůl
- česnek
- majoránka – kořeníme méně výrazně než na samotné bramboráky
Postup přípravy receptu
-
Králíka nebo porce z něj očistíme,a prosypeme poměrně hodně, ale zase to nepřesolit – česnekovou solí a pro zvýraznění chuti Piri Piri kořením (tím méně, je ostré).
-
Bůček nakrájíme na silnější pláty nebo kostky.
-
Do pekáče na dno vložíme nakrájený bůček, na něj okořeněného králíka a v otevřeném pekáči péci asi 25 min. na cca 200°C do zhnědnutí a vytvoření kůrky.(já použila dolní a horní ohřev bez horkovzduchu).
-
Po vytvoření kůrčičky, maso vyndáme a přehodíme – t.zn.na dno králík druhou stranou a na něj bůček, pečeme při 180°C asi 20 minut.
-
Po této době podlejeme horkou vodou – jen malinko,asi 1dcl, seškrábneme stěny s vypečenou šťávou a pekáč přikryjeme.
-
Necháme při vypnuté troubě dojít cca 15 minut. Jako přílohu usmažíme z uvedených surovin klasické bramboráčky o průměru asi 10 cm. Jako oblohu lze výborně použít Moravanku nebo jiný podobný salát.
Poznámka od kuchařky
Bramboráčky děláme, jak jsme zvyklí, jen menší a ne tak kořeněné, aby nepřehlušili maso.Přílohy lze samozřejmě změnit, oblohu pak zvolíme dle chuti. Jiný tuk než ten z bůčku se nedává.
Tenhle recept vytvořil manžel, ale nerad se zviditelňuje, tak ho prý mám vydávat za svůj – takže aspoň takto to uvádím na pravou míru.