Suroviny
5 porcí
- 1000 g králíčího masa (mix hřbetů a nožek)
- 320 g leča
- 3 lžíce hořčice
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- 100 g Gazdovské slaniny
- silný plátek másla
- sůl
- mletý pepř
- Záklechtka:
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 ml smetany na vaření
Postup přípravy receptu
-
Králičí hřbety vykostíme, naklepeme a zlehka poprášíme solí a pepeřem.
Potřeme hořčicí, poklademe špalíčky slaniny a zavineme do závitků.
Závitky zajistíme jehlou, nebo párátky. -
Zadní nohy můžeme také vykostit, předním nožkám usekneme poslední články, kde toho masa moc není a všechny kosti použijeme na vývar.
-
Do kastrolu na rozpuštěné máslo dáme prudce zatáhnout všechno maso, přidáme lečo, podlijeme 100ml horké vody a pod tlakem dusíme 20minut doměkka. Hrnec ochladíme a otevřeme.
-
Měkké maso odložíme stranou a šťávu rozmixujeme ponorným mixérem.
Uvedeme k varu, přidáme záklechtku a slabým varem provařujeme za občasného promíchávání 15minut. -
Do hotové omáčky dáme prohřát maso a podáváme například s knedlíkem. Hodí se také rýže, nebo těstoviny.
Poznámka od kuchařky
Dnes se člověk nemůže spolehnout už ani na popisky na mase v obchodě. Na balíčku bylo napsáno králičí stehna a já jsem myslela, že mě po rozbalení trefí. Musela jsem překopat jídelníček…
Lečo mám domácí podle Topreceptůhttp://www.toprecepty.cz/recept/22359-leco-bez-zav…a jsem s ním moc spokojená. Omáčku jsem ničím nedochucovala, byla akorát. Pochutnali jsme si a já se s Vámi o recept ráda podělím.