Králík na švestkách

80
- reklama -

Suroviny

1 tělíčko králíka (nebo kuřátka)
mletá červená paprika
koření Steak 7 pepřů od Vitany
sůl
sádlo
anglická slanina (asi 15dkg)
sušené švestky (klidně celý pytlík 150g)
švestková povidla (množství je na vás)
masox
voda (nebo vývar)

Postup přípravy receptu

  1. Tělo králíka si naporcujeme, dobře posypeme sedmi pepřovým kořením, mletou paprikou a osolíme (ačkoliv v koření 7 pepřů sůl je, i tak jsem solila). Opečeme zprudka na sádle.

  2. Vložíme do hlubšího pekáče i s výpekem. Podlijeme vodou (vývarem), přidáme sušené švestky a maso pokryjeme slaninou. Přikryjeme víkem, nebo alobalem a pečeme v troubě do změknutí.

  3. Vypečenou šťávu potom upravíme vodou na množství které potřebujeme (já nemusela, dost vydatně jsem podlila, takže sosíku bylo dost), zahustíme povidly – dala jsem asi tři až čtyři lžíce – v případě potřeby přidáme kousek masoxu (dala jsem půl kostky) a malinko povaříme. Je důležité ochutnávat.

  4. Jako příloha je dobrý bramborový knedlík, gnocchi nebo klidně jen bageta.

Poznámka od kuchařky

Kdo chce, může udělat jako já: Maso jsem si po upečení z pekáče vyndala a šťávu slila do malého hrnce. Maso vrátila zpět do pekáče a ještě na chvilku vrátila do trouby, aby slaninka byla křupavá. A omáčku dodělávala v hrnci 🙂

Vše je o vaší chuti, takže nelze dost dobře napsat množství surovin, tak snad se nebude nikdo zlobit.