Králík na šalvěji a česneku

64
- reklama -

Suroviny

1,5 kg naporcovaného králíka
20-25 neoloupaných stroužků česneku
svazek šalvěje
200 ml chuťově neutrálního oleje
200 ml olivového oleje
400 ml bílého suchého vína
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Rozehřejte dvě lžíce oleje v pánvi (nejlépe wok). Osoleného a opepřeného králíka po porcích postupně do hněda opečte.

  2. Maso vraťte do pánve, přidejte neloupaný česnek, šalvěj, zalijete olejem a vínem. Přiveďte k varu, ztlumte, přikryjte a nechte pobublávat 2-2,5 hodiny. Maso bude odpadávat od kosti. V podstatě se jedná o konfitování, jen množství oleje je menší.

  3. Maso vyjměte, vykostěte, česnek vyloupejte a tekutinu sceďte.

  4. Servírujte maso se šťávou (můžete zahustit moukou), doplňte bramborovou kaší, ochucenou dušeným česnekem nebo bagetou, s konfitovaným česnekem jako pomazánkou.

Poznámka od kuchařky

Nespotřebovaný ochucený olej má další různá využití.