
Suroviny
6 porcí
- králík (stačí předek)
- 2 velké cibule
- vrchovatá PL sladké papriky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 300 g cukety
- kelímek zakysané smetany (200 g)
- sůl
- 10 ks pepře celého
- 3 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 2 stroužky česneku
- kelímek zakysané smetany (200g)
- Knedlík, 1 porce :
- 10 g kokosové mouky (2 hodně vrchovaté KL)
- 20 g vaničkového tvarohu (2 vrchovaté KL)
- 1 vejce
- špetka soli
- velká špetka sody
- trocha rostlinného oleje
Postup přípravy receptu
-
Králíka naporcujeme, vložíme do dostatečného množství osolené vody. Přidáme nové koření, bobkový list, celý pepř a stroužky česneku. Uvaříme maso doměkka, cca 1,5 – 2 hodiny, podle stáří kusu.
-
Cuketu najemno nastrouháme, osolíme, necháme vypotit a pak ji co nejvíce vymačkáme.
-
Ve vhodné nádobě zpěníme nakrájenou cibuli na oleji, zasypeme paprikou, až zavoní, zalijeme několika sběračkami králičího vývaru a přivedeme k varu. Po 10 minutách přisypeme cuketu a po dalších 10 minutách varu omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem co nejvíce dohladka. Cuketa s cibulí by měly omáčku dostatečně zahustit.
-
Odstavíme ji ze zdroje tepla, přidáme zakysanku a metličkou rozšleháme, už nevaříme. Dochutíme solí, popřípadě pepřem. Porce masa vložíme do omáčky.
-
Knedlík, 1 porce:
Kokosovou mouku, tvaroh, vejce a sůl rozmícháme v odměrce, necháme pár minut bobtnat a pak vyšleháme metličkou, nejlépe tyčového mixéru. Těsto má být polořídké, asi jako na piškotovou bábovku. Přidáme sodu, zamícháme a nalijeme do hrnku, který jsme lehce vymazali olejem. Vlním 3-4 minuty na stupeň 2. Mám troubu o maximálním výkonu 1250 Wattů. Čas a stupeň vlnění je u každé mikrovlnné trouby jiný. Po vychlazení nakrájíme upečenou porci na 2-3 plátky.
Poznámka od kuchařky
Recept na knedlík: https://www.instagram.com/p/CGUU1IhnF4S/
Místo králíka lze samozřejmě použít jiné maso. Vaříme ho s kořením, které obvykle na ten který vývar používáme.