Králík na mrkvi

90
- reklama -

Suroviny

– naporcovaný králík (lze použít i kuře)
– 4 větší mrkve
– 50 g másla
– 1 cibule
– 6 stroužků česneku
– trochu petržele
– trochu pórku

Postup přípravy receptu

  1. V pekáči si rozpustíme máslo, na kterém zpěníme cibuli (nakrájenou na jemno) a mrkev (nakrájenou na kolečka). Králíka si nasolíme a rozložíme do pekáčku na zpěněnou směs. Potřeme ho prolisovaným česnekem a posypeme trochou petržele a pórku.

  2. Pekáč podlijeme a pečeme cca 2 hodiny v zakrytém pekáčku. Během pečení králíka hlídáme, případně dále podlíváme. Na posledních 10 minut horní část pekáčku odklopíme a necháme králíka zčervenat.

  3. Jako příloha se hodí houskové knedlíky (brambory nedoporučuji), dále se hodí hlávkové zelí, okurkový salát i špenát.

Poznámka od kuchařky

Mrkev se v tomto receptu nasákne vońavou šťávičkou a lahodí na jazyku, proto tento způsob úpravy ocení i někteří ,,odmítači zeleniny.“ Recept mám od své babičky, která ho zdědila po mamince z Čepřovic (u Strakonic). Vřele ho doporučuji, určitě si pochutnáte!