
Suroviny
- – naporcovaný králík (lze použít i kuře)
- – 4 větší mrkve
- – 50 g másla
- – 1 cibule
- – 6 stroužků česneku
- – trochu petržele
- – trochu pórku
Postup přípravy receptu
-
V pekáči si rozpustíme máslo, na kterém zpěníme cibuli (nakrájenou na jemno) a mrkev (nakrájenou na kolečka). Králíka si nasolíme a rozložíme do pekáčku na zpěněnou směs. Potřeme ho prolisovaným česnekem a posypeme trochou petržele a pórku.
-
Pekáč podlijeme a pečeme cca 2 hodiny v zakrytém pekáčku. Během pečení králíka hlídáme, případně dále podlíváme. Na posledních 10 minut horní část pekáčku odklopíme a necháme králíka zčervenat.
-
Jako příloha se hodí houskové knedlíky (brambory nedoporučuji), dále se hodí hlávkové zelí, okurkový salát i špenát.
Poznámka od kuchařky
Mrkev se v tomto receptu nasákne vońavou šťávičkou a lahodí na jazyku, proto tento způsob úpravy ocení i někteří ,,odmítači zeleniny.“ Recept mám od své babičky, která ho zdědila po mamince z Čepřovic (u Strakonic). Vřele ho doporučuji, určitě si pochutnáte!