
Suroviny
4 porce
- vykostěná žebra a hřbet z králíka
- 300 g směsi mletého vepřového a hovězího masa
- 1 rohlík
- cca 100 ml mléka 0,5 % tuku
- 120 g čerstvých lesních hub
- 1 vejce
- 2 střední cibule
- 30 g strouhanky
- čerstvé tymiánové větvičky
- hrst čerstvé česnekové trávy nebo medvědího česneku
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Houby a 1 cibuli nakrájíme na drobno. Vložíme na pánev a podlijeme trochou vody, jen tolik, aby se směs nepřipálila. Houby další vodu tepelným zpracováním samy pustí. Společně na sucho restujeme na pánvi, až se vyvaří všechna tekutina.
-
Než se orestují houby, nakrájíme rohlík na kostičky, zvlhčíme mlékem. Přidáme maso a vejce. Když máme hotové houby, přidáme k masu a nakonec podle potřeby přidáme strouhanku – jen tolik, aby směs držela pohromadě. Dochutíme solí a pepřem a důkladně promícháme.
-
Maso rozložíme a naklepeme tak, aby vznikl plát všude přibližně stejně silný, který osolíme. Na maso navrstvíme připravenou směs.
-
Roládu zavineme, upevníme párátky a vložíme do hrnce. Mírně podlijeme vodou, přidáme druhou jemně nakrájenou cibuli, tymián a česnekovou trávu.
-
Dusíme cca 45 minut. Pak roládu vyjmeme a grilujeme v troubě, aby maso dostalo barvu.
-
Podáváme s bramborovou kaší, polité šťávou, která nám zbyla v hrnci, ve kterém jsme roládu dusili.