
Suroviny
2 porce
- 4 přední králičí stehna
- 1 velká palice česneku
- 50 g špeku
- 1 lžíci sádla
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- vývar z kostí nesolený
- Příloha:
- brambory
- petrželová a cibulová nať
- sůl
- kmín
- Okurkový salát:
- okurka hadovka
- 2 lžičky moučkového cukru
- 2 lžičky octa
- špetka soli
- čerstvě mletý pepř
- špetka sušeného česneku
- 250 ml studené vody
Postup přípravy receptu
-
Stehýnka omyjeme, osušíme, osolíme a okořeníme. Do zapékací misky s víkem nebo pekáčku dáme na dno sádlo a na plátky nakrájený špek. Vložíme maso, palici česneku, bez vrchních slupek překrojenou v polovině a podlijeme asi 50 -100 ml vývaru nebo vody.
-
Přiklopené dáme do trouby, vyhřáté na 160 – 170 °C a pečeme asi 45 minut. Podle potřeby stehýnka obrátíme, přelijeme výpekem nebo podlijeme. Pokud je maso dostatečně měkké, odklopíme, vymačkáme do výpeku pečený česnek. Zvýšíme teplotu na 200 °C a dopečeme dorůžova.
-
Očištěné, nakrájené brambory uvaříme se špetkou kmínu a soli doměkka. Slijeme přebytečnou vodu a rozšťoucháme s trochou výpeku, nasekanou petrželkou a cibulkou.
Okurku na salát omyjeme a nastrouháme na hrubo nebo na plátky a zalijeme zálivkou, smíchanou z ostatních surovin.
Pečená stehýnka podáváme se šťouchanými brambory a okurkovým salátem.