
Suroviny
- živí krabi 2 ks na osobu
- rostlinný olej
- 1 větší červená cibule pokrájená
- jarní cibulky jemně nasekané
- 4 stroužky česneku jemně nasekané
- 1 cm strouhaného zázvoru
- 4 lžíce česnekové chilli omáčky
- 1 lžička mleté červené papriky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1/2 lžičky pepře
- 1 lžička soli
- 75 ml vody
Postup přípravy receptu
-
Kraby usmrtíme bodnutím zespoda do středu krunýře, umyjeme, odlomíme spodní krunýř, odstraníme drápy a žábry s vnitřnostmi (to tmavé nebo žluté), rozmačkáme klepeta a nohy kleštěmi.
-
Kraby smažíme v rozpáleném oleji až do vysmažení tekutin a zčervenání krabů. Vyjmeme z pánve a v oleji orestujeme cibuli, česnek do rozvonění, pak přidáme zázvor, chili omáčku, mletou papriku, rajčatový protlak, pepř, sůl a vodu.
-
Za stálého míchání téměř zredukujeme kapalinu, přidáme kraby, nohy a klepeta a krátce provaříme, aby se chutě krabího masa a omáčky spojily.
-
Naaranžujeme kraby na talíři i s krunýřem, zalijeme omáčkou a ozdobíme jarní cibulkou. Jako příloha se podává bílá rýže.
Poznámka od kuchařky
Padang je oblast jižní Sumatry, specifická svou ostře kořeněnou kuchyní a také způsobem stolování, kdy je jídelníček často z více než deseti jídel vyrovnán na talířích na stůl před hosta a účtuje se, z kterého talíře ochutná.
Pro ty, kdo se zeptají kde sehnat živé kraby, tak tzv. němečtí krabi jsou na: http://www.cerstveryby.cz/Morske-plody/korysi/Krab-nemecky-zivy-600-800g.html, nebo ve speciálních obchodech s rybami a občas v Makru.