Krabi na způsob Padang kuchyně – kepiting Padang

55
- reklama -

Suroviny

živí krabi 2 ks na osobu
rostlinný olej
1 větší červená cibule pokrájená
jarní cibulky jemně nasekané
4 stroužky česneku jemně nasekané
1 cm strouhaného zázvoru
4 lžíce česnekové chilli omáčky
1 lžička mleté červené papriky
2 lžíce rajčatového protlaku
1/2 lžičky pepře
1 lžička soli
75 ml vody

Postup přípravy receptu

  1. Kraby usmrtíme bodnutím zespoda do středu krunýře, umyjeme, odlomíme spodní krunýř, odstraníme drápy a žábry s vnitřnostmi (to tmavé nebo žluté), rozmačkáme klepeta a nohy kleštěmi.


    Zobrazit celý recept

  2. Kraby smažíme v rozpáleném oleji až do vysmažení tekutin a zčervenání krabů. Vyjmeme z pánve a v oleji orestujeme cibuli, česnek do rozvonění, pak přidáme zázvor, chili omáčku, mletou papriku, rajčatový protlak, pepř, sůl a vodu.

  3. Za stálého míchání téměř zredukujeme kapalinu, přidáme kraby, nohy a klepeta a krátce provaříme, aby se chutě krabího masa a omáčky spojily.

  4. Naaranžujeme kraby na talíři i s krunýřem, zalijeme omáčkou a ozdobíme jarní cibulkou. Jako příloha se podává bílá rýže.

Poznámka od kuchařky

Padang je oblast jižní Sumatry, specifická svou ostře kořeněnou kuchyní a také způsobem stolování, kdy je jídelníček často z více než deseti jídel vyrovnán na talířích na stůl před hosta a účtuje se, z kterého talíře ochutná.

Pro ty, kdo se zeptají kde sehnat živé kraby, tak tzv. němečtí krabi jsou na: http://www.cerstveryby.cz/Morske-plody/korysi/Krab-nemecky-zivy-600-800g.html, nebo ve speciálních obchodech s rybami a občas v Makru.