Kozí kloboučky z „domácího listového“ těsta

49
- reklama -

Suroviny
48 ks kloboučků o průměru 7cm

Těsto:
250 g Hery na pečení
250 g hladké mouky
150 g chlebová mouka
200 ml vody
1 žloutek
2 lžičky octa
1 slabší lžička soli
Náplň:
200 g kozího sýra (12 ks v balíčku)
rybízová marmeláda
kuličky červeného rybízu
lístky hladkolisté petržele
Dále budeme potřebovat:
1 celé vejce rozšlehané
2 lžíce oleje na potření (rozšlehat s vejcem)
sezamová semínka na posypání
hladkou mouku na posypání pracovní plochy

Postup přípravy receptu

  1. Na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme do větší, hlubší mísy tuk. Přidáme obě mouky, žloutek, ocet, vodu a sůl a nejlépe rukama vypracujeme těsto.


    Zobrazit celý recept

  2. Hotové těsto zabalíme do potravinářské folie, nebo igelitového sáčku a dáme na 3 hodiny odležet do lednice. Pokud nespěcháme, můžeme nechat do dalšího dne.

  3. Poté s těstem pracujeme, jako z kupovaným listovým těstem. Než začneme pracovat, zapneme troubu na vyhřátí. Každé kolečko sýra rozkrojíme na 4 dílky.

  4. Pracovní plochu si mírně posypeme hladkou moukou. Těsto rozválíme na plát o síle 3-4 mm a kulatým vykrajovátkem na cukroví vykrájíme sudý počet koleček-jednu polovinu budeme plnit, druhou použijeme na přikrytí.

  5. Na každé kolečko dáme čtvrtku sýra a necelou čtvrtku kávové lžičky marmelády. Do toho zatlačíme 2-3 kuličky rybízu a položíme lístek petrželky.

  6. Kolečka na přikrytí náplně vezmeme mezi prsty, malinko je roztáhneme (s těstem se pracuje velice dobře) a položíme na náplň.

  7. Vidličkou opatrně, aby jsme těsto neprotrhli, utlačíme okraje a takto připravené kloboučky přeneseme na plech, pokrytý pečícím papírem. Potřeme vejcem s olejem a posypeme semínky.

  8. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 12 minut do zlatavé barvy.

Poznámka od kuchařky

Název jsem dala podle náplně a podle tvaru pečiva. Připomínalo mi to slaměný klobouček 🙂

Potřebovala jsem něco neobvyklého, dobrého a hlavně něco nového. Máme tady návštěvu z jednoho“kuchařského webu“:-)tak zase vymýšlím hovadinky.

Můj experiment všem moc chutnal, tak se tady s Vámi o tuhle dobrotu dělím.

Až budu dělat příště, rozhodně té petrželky dám více.