Suroviny
3 porce
- 3 plátky roštěnky (šířka na 2 prsty)
- sůl
- celý pepř
- olej
- 2 plechovky oblíbených fazolí v tomatě (+ – sůl)
- anglická slanina (cca 3 plátky na osobu)
- šunka (cca 3 plátky na osobu)
- vejce (jedno na osobu)
Postup přípravy receptu
-
Den předem vezmeme plátky roštěnky, naklepeme lehce z obou stran klouby prstů.
-
Ve hmoždíři roztlučeme hrst celého pepře (nejlépe barevného) s velkou špetkou soli. Vmasírujeme do masa. Zakápneme olejem, opět vmasírujeme a necháme v lednici do druhého dne. Druhý den maso z lednice vyndáme alespoň hodinku před přípravou.
-
Druhý den dáme na pánvičku kapku oleje a opečeme z obou stran do křupava slaninu.
-
Plátky šunky rozkrojíme na půl a na pánvi také opečeme do křupava.
-
Slaninku i šunku dáme na teploodolnou misku a vložíme do trouby (100 °C) a necháme hřát.
-
Do kastrůlku vyklopíme fazole, prohřejeme, podle chuti dosolíme.
-
Na pánvi uděláme vejce na volská oka (jak kdo rád – my raději tekutější).
-
Dáme na talířek a také strčíme do trouby, aby zůstala teplá.
-
Rozehřejeme si na sucho grilovací pánev, když začne kouřit, přikápneme trochu oleje, rozetřeme.
-
Vložíme plátky roštěnky a necháme bez jakéhokoli dalšího zásahu dělat 3 minuty z jedné strany. Pak otočíme, v případě, že grilovací pánev hřeje někde víc a někde míň, přeházíme je. Děláme další 3 minuty. Znovu obrátíme a maso otočíme o 90 stupňů, aby se nám udělala mřížka. Stačí 1 minutka. Opět otočíme – opět 1 minutka. Přendáme na talíř a nejlépe pod kusem alobalu necháme chvilku odpočinout (cca 5 min, dýl to stejně nikdy nevydržíme čekat).
-
Podáváme s fazolemi, na maso dáme volské oko a celé dozdobíme slaninou a šunkou, případně přidáme něco zeleného.