Kovbojský stejk (steak)

71
- reklama -

Suroviny
3 porce

3 plátky roštěnky (šířka na 2 prsty)
sůl
celý pepř
olej
2 plechovky oblíbených fazolí v tomatě (+ – sůl)
anglická slanina (cca 3 plátky na osobu)
šunka (cca 3 plátky na osobu)
vejce (jedno na osobu)

Postup přípravy receptu

  1. Den předem vezmeme plátky roštěnky, naklepeme lehce z obou stran klouby prstů.


    Zobrazit celý recept

  2. Ve hmoždíři roztlučeme hrst celého pepře (nejlépe barevného) s velkou špetkou soli. Vmasírujeme do masa. Zakápneme olejem, opět vmasírujeme a necháme v lednici do druhého dne. Druhý den maso z lednice vyndáme alespoň hodinku před přípravou.

  3. Druhý den dáme na pánvičku kapku oleje a opečeme z obou stran do křupava slaninu.

  4. Plátky šunky rozkrojíme na půl a na pánvi také opečeme do křupava.

  5. Slaninku i šunku dáme na teploodolnou misku a vložíme do trouby (100 °C) a necháme hřát.

  6. Do kastrůlku vyklopíme fazole, prohřejeme, podle chuti dosolíme.

  7. Na pánvi uděláme vejce na volská oka (jak kdo rád – my raději tekutější).

  8. Dáme na talířek a také strčíme do trouby, aby zůstala teplá.

  9. Rozehřejeme si na sucho grilovací pánev, když začne kouřit, přikápneme trochu oleje, rozetřeme.

  10. Vložíme plátky roštěnky a necháme bez jakéhokoli dalšího zásahu dělat 3 minuty z jedné strany. Pak otočíme, v případě, že grilovací pánev hřeje někde víc a někde míň, přeházíme je. Děláme další 3 minuty. Znovu obrátíme a maso otočíme o 90 stupňů, aby se nám udělala mřížka. Stačí 1 minutka. Opět otočíme – opět 1 minutka. Přendáme na talíř a nejlépe pod kusem alobalu necháme chvilku odpočinout (cca 5 min, dýl to stejně nikdy nevydržíme čekat).

  11. Podáváme s fazolemi, na maso dáme volské oko a celé dozdobíme slaninou a šunkou, případně přidáme něco zeleného.