Suroviny
- svíčková
- kuřecí stehenní steaky
- kuřecí játra
- šunka
- uzená slanina
- sůl
- cibule
- pepř
- koření
- brambory na bramborové pusinky
Postup přípravy receptu
-
Panenku naporcujeme, naklepeme, osolíme, steaky nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a vše necháme přes noc v ledničce uležet.
-
Kuřecí játra nakrájíme na kostičky, zprudka orestujeme na uzené slanině a odstavíme. Na tuku (já jsem použil sádlo) lehce osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kuřecí steaky, orestujeme, přidáme na nudličky nakrájenou šunku, krátce zarestujeme a rovněž necháme vychladnout.
-
Nyní začíná tvořivá část, kdy obě směsi dáme doprostřed naklepané panenky a vytvoříme měšec, který zavážeme potravinářským motouzem.
-
V pekáčku rozpustíme sádlo, vložíme uvázané „pytlíky“, mírně podlijeme bujónem a pečeme ve vyhřáté troubě (230-250°C) za občasného podlévání a polévání cca 30-35 minut.
-
Bramborové pusinky zhotovíme z tužší bramborové kaše, kterou naplníme do cukrářského rukávu a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme kaši ve tvaru pusinek.
-
Pečeme při 200°C cca 15-20 minut. Pusinky z bramborové kaše koupíme i mražené a ty můžeme nejen upéct v troubě, ale i usmažit ve friťáku.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: recept jsem získal od šéfkuchařky Beskydského hotelu Relax v Rožnově pod Radh. V roce 2006 byl Kouzelný měšec součástí Silvestrovského menu. Moc jsem si pochutnal a jsem rád, že se mi podařilo recept získat a mohl jej hned v lednu připravit pro rodinnou oslavu.
Tentokrát jsem šáhl hodně hluboko do archívu.