
Suroviny
1 bábovka
- Kakaový korpus:
- 110 g polohrubé mouky (1 hrnek)
- 25 g kakaa
- 100 g cukru krystal
- 1/2 lžičky sody
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 5 lžic oleje
- 2 velká vejce
- 150 g jogurtu nebo zakysanky 12%
- Flan:
- 1 kondenzované slazené mléko 510 g
- 375 ml mléka (1,5 hrnku)
- 6 vajec
- pár kapek vanilkové příchuti
Postup přípravy receptu
-
Předehřejeme troubu na 180 °C, rošt dáme o 1 níž, než je střed. Nejprve uděláme těsto na kakaový korpus.
Do mísy dáme prosetou mouku, kakao, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl, promícháme lžící. Přidáme zakysanku, olej, vejce, krátce promícháme. Těsto na korpus, které je dost husté, dáme na dno bábovkové formy (pokud máme silikonovou, nemusíme vymazávat, jinak jak jsme zvyklí). -
Na flan nalijeme obě mléka do misky, přidáme vejce rozšlehané vidličkou a krátce promícháme. Světlou hmotu (je hodně řídká) nalijeme na kakaové těsto ve formě. Zdá se, že se vše smíchalo dohromady, ale již po 5 minutách v troubě můžeme (přes sklo) vidět jak vystoupí tmavé těsto nahoru. Naplněnou bábovkovou formu vložíme do větší formy s vyšším okrajem – ne rovný plech (může být obyčejná čtvercová nebo, obdélníková), do ní nalijeme asi 1 litr horké vody. Společně vložíme do trouby předehřáté na 180 °C, péct asi 45 minut (zkusíme špejlí vpich, špejle musí zůstat suchá).
-
Hotovou bábovku necháme ve formě zcela vychladnout a ještě dáme do chladničky nejméně na 4 hodiny. Je lepší upéct večer a nechat do rána. Na vychladlý korpus položíme talíř a obrácením bábovku vyklopíme.
Poznámka od kuchařky
Recept jsem našla v dánštině, po přeložení jsem zjistila, že je vše měřeno na šálky bez uvedení velikosti. Riskla jsem a použila 250 ml hrnek – pro ty, kteří musí mít gramy, jsem ještě vše navážila. Druh mouky ani cukru nebyl uveden – použila jsem polohrubou a krystal. Do flanu (pečený pudink) byl ještě napsán vanilkový cukr, dala jsem jen příchuť, kondenzované mléko je sladké dostatečně a flan není přeslazen.