- reklama -
Suroviny
5 porcí
- Na mleté koule:
- 1 houska z předchozího dne
- 1 cibule
- petržel
- 1 vejce
- strouhanka
- sůl
- pepř
- Na omáčku:
- 120 g másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 l hovězího bujónu nebo vývaru
- 2 lžíce kaparů
- 2 lžíce zakysané smetany
- petžel
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Housku namočíme do mléka a necháme vsáknout. Cibuli oloupeme a na jemno nakrájíme. Petrželku nasekáme. Všechny suroviny na koule smícháme dohromady a vytvoříme těsto. Poté tvarujeme pravidelně velké a pevné koule aby se stejnoměrně uvařily a nerozpadly.
-
V hrnci rozpálíme máslo a osmahneme na něm mouku. Pomalu přiléváme hovězí vývar a stále důkladně mícháme, dokud není omáčka hladká. Koule pak vložíme do omáčky a přikryté necháme 15 minut probublávat. Potom dáme koule do ohřáté mísy.
-
Kapary, kysanou smetanu, petrželku přidáme do omáčky. Ochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Koule přelijeme omáčkou a ihned podáváme.
Kuchařka: padushka