Kotlety s pepřovým dipem

63
- reklama -

Suroviny
4 porce

4 plátky kotlety či krkovice bez kosti, cca 2cm vysoké
olivový olej
sůl
dip:
2 plné lžičky celého pepře
3 větší stroužky česneku
2 stonky citrónové trávy
olivový olej
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Maso lehce naklepeme, okraje nařízneme, aby se během tepelné úpravy nezkroutily, osolíme, potřeme olivovým olejem a necháme cca 0,5hod odpočinout.

  2. Na dip v hmoždíři utlučeme pepř spolu s česnekem a citrónovou trávou, zalijeme olivovým olejem a podle chuti osolíme.

  3. Troubu si předehřejeme na 200°C.

  4. Na rozpálenou steakovou pánev vložíme plátky masa a krátce zprudka je opečeme, z každé strany cca 1-2min. Po vyjmutí nesmí být maso plně propečené a vysušené.

  5. Přendáme do pekáčku a vložíme na cca 10min. do trouby.

  6. Na talíři přelijeme maso bohatě pepřovým dipem.

Poznámka od kuchařky

Ačkoli pepř v kuchyni příliš nepoužívám, tip na tento dip jsem dostala spolu s balíčkem originálního kambodžského pepře od šéfa. Nevím, jestli se „můj“ dip přiblížil tomu kambodžskému, ale výsledkem jsem byla mile překvapená.

Citrónovou trávu by bylo možné jistě nahradit lžičkou sušené citrónové kůry, v tom případě doporučuji udělat den předem, aby kůra měla čas uvolnit do oleje svou chuť a vůni.