
Suroviny
4 porce
- 4 kotlety bez kosti (karé)
- sůl
- pepř
- 1-2 PL oleje pod maso
- 1-2 dl červeného nebo bílého vína
- 2 bobkové listy
- 1-2 dl pokrájených černých nebo zelených oliv
- 1-2 dl smetany na vaření (lze vynechat)
- hladká mouka nebo hotová jíška
Postup přípravy receptu
-
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a prudce osmahneme. Po vysmahnutí podlijeme trochou vody, vložíme 2 malé bobkové listy a dusíme do změknutí. Během dušení později přidáme postupně i víno (podle chuti omáčky – já jsem dávala asi jeden a půl deci) a úplně ke konci dušení krájené olivy. Podle potřeby podléváme horkou vodou.
-
Pokud podlévám červeným vínem, dávám černé olivy a nepoužívám smetanu (zatím jsem to s ní nezkoušela), pokud podlévám bílým vínem, dávám zelené olivy a někdy (a právě i dnes) přidám i smetanu na zjemnění. Před přidáním oliv moc nepřisoluji, olivy jsou slané.
-
Šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody či smetany, nebo hotovou jíškou. Mouku v omáčce dobře provaříme. Ochutnáme a je-li to nutné, dochutíme.
Jako přílohu jsem uvařila rýži, ale hodí se i jiná příloha, např. těstoviny.
Poznámka od kuchařky
Jídlo si milovníci oliv určitě oblíbí. Dělala jsem dnes s bílým vínem a smetanou, která omáčku příjemně zjemní. Jen jsem tentokrát neměla kotletky, použila jsem jen libové plecko, ale stejně to bylo moc dobré!