
Suroviny
- 2 vejce
- 100 g Hery
- 1 lžíce rumu
- 2 lžíce tekutého medu
- 110 g třtinového cukru
- 1 lžíce třtinového cukru na vločky
- 100 g celozrnných ovesných vloček
- 3 lžíce vařené černé kávy
- 130 g špaldové mouky celozrnné
- 50 g solamylu (nebo vanilk. pudinku)
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- špetka mleté skořice
- 3 roztlučené hřebíčky
Postup přípravy receptu
-
Na suché pánvičce (s nepřilnavým povrchem) opražíme ovesné vločky spolu s jednou lžící třtin. cukru. Vychladlé pomeleme (rozmixujeme).
-
Žloutky s Herou, medem, rumem, cukrem umícháme do pěny. Přidáme pomleté vločky, mouku s práškem do pečiva, solamyl, skořici, hřebíček, kávu – vše řádně promícháme. Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh, který přimícháme zlehka do těsta.
-
Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme. Pečeme cca 15 minut ve středně vyhřáté troubě. Pozor, moučník je velmi křehký!
-
Upečený a vychladlý moučník můžeme polít citronovou polevou. Po zaschnutí polevy krájíme na kostky. Já jsem polila jogurtovou polevou (ze sáčku).
-
Citronová poleva: 200 g moučkového cukru, 1 lžíce vařící vody, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička oleje. Cukr, vařící vodu, citronovou šťávu a olej umícháme na hustou hmotu.
Poznámka od kuchařky
Tento moučník najdete také na:
Zdroj: Moučníky – M. Hajková (mírně upraveno)