Kosmatice (květ černého bezu) v ředkvičkovém kabátku

42
- reklama -

Suroviny
2 porce

Na 16 květů budeme potřebovat:
180 ml kefíru
150 ml hladké mouky
1 celé vejce
6 větších ředkviček
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
sůl
mletý pepř
olej na smažení
plátky ředkviček na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Ředkvičky očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou a se slupkou nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Promícháme se špetkou soli a necháme cca 10 minut vypotit.


    Zobrazit celý recept

  2. Mezitím v misce ušleháme kefír s vejcem, přidáme mouku, umícháme těstíčko a necháme chvilku odpočinout.

  3. Z ředkviček vymačkáme puštěnou šťávu a vložíme je do mísy s těstíčkem. Přidáme prášek do pečiva, sůl, špetku pepře a vše promícháme.

  4. Na pánev dáme rozehřát olej.

  5. Z bezových květů otřepeme případný hmyz. Do ruky mezi špetku z prstů za stonky uchopíme 3-4 květy, důkladně je protáhneme těstíčkem a vložíme na pánev s rozehřátým olejem.

  6. Pozvolna smažíme 6-7 minut do zlatavé barvy.

  7. Nůžkami odstřihneme stonky, obracečkou květy otočíme na druhou stranu a opět pozvolna na slabém plameni smažíme dalších cca 6 minut.

  8. Po usmažení klademe na papírovou utěrku vsáknout přebytečný tuk. Podáváme se zeleninovou přílohou. Můžeme dle své chuti přelít dipem, který máme rádi, nebo můžeme také podávat jako hlavní chod s bramborovou kaší.

Poznámka od kuchařky

Opět po roce je tady “bezová“ nadílka zn. zadarmo:-) a já jsem zase zaimprovizovala se surovinami, které byly po ruce. Snad recept někomu příjde vhod a pochutná si tak jako my.

Do podobných přidávám recepty, které se možná někomu budou hodit.