Suroviny
2 porce
- Na 16 květů budeme potřebovat:
- 180 ml kefíru
- 150 ml hladké mouky
- 1 celé vejce
- 6 větších ředkviček
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- sůl
- mletý pepř
- olej na smažení
- plátky ředkviček na ozdobu
Postup přípravy receptu
-
Ředkvičky očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou a se slupkou nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Promícháme se špetkou soli a necháme cca 10 minut vypotit.
-
Mezitím v misce ušleháme kefír s vejcem, přidáme mouku, umícháme těstíčko a necháme chvilku odpočinout.
-
Z ředkviček vymačkáme puštěnou šťávu a vložíme je do mísy s těstíčkem. Přidáme prášek do pečiva, sůl, špetku pepře a vše promícháme.
-
Na pánev dáme rozehřát olej.
-
Z bezových květů otřepeme případný hmyz. Do ruky mezi špetku z prstů za stonky uchopíme 3-4 květy, důkladně je protáhneme těstíčkem a vložíme na pánev s rozehřátým olejem.
-
Pozvolna smažíme 6-7 minut do zlatavé barvy.
-
Nůžkami odstřihneme stonky, obracečkou květy otočíme na druhou stranu a opět pozvolna na slabém plameni smažíme dalších cca 6 minut.
-
Po usmažení klademe na papírovou utěrku vsáknout přebytečný tuk. Podáváme se zeleninovou přílohou. Můžeme dle své chuti přelít dipem, který máme rádi, nebo můžeme také podávat jako hlavní chod s bramborovou kaší.
Poznámka od kuchařky
Opět po roce je tady “bezová“ nadílka zn. zadarmo:-) a já jsem zase zaimprovizovala se surovinami, které byly po ruce. Snad recept někomu příjde vhod a pochutná si tak jako my.
Do podobných přidávám recepty, které se možná někomu budou hodit.