Suroviny
24 porcí
- Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 200 g tuku na pečení
- 120 g práškového cukru
- 3 žloutky
- 1 KL prášku do pečiva
- šťáva a kůra z jednoho citronu
- 2 PL kakaa
- Krém:
- 250 ml mléka
- 2 vrchovaté PL polohrubé mouky
- 200 g másla
- 2 PL nutelly
- 2 PL práškového cukru
- 2 Tatranky s lískooříškovou příchutí
- Na dokončení :
- 1 smetanu ke šlehání + ztužovač
- 3 PL rybízové marmelády + rum (nemusí být)
Postup přípravy receptu
-
Na vále zpracujte suroviny v nelepivé těsto, zabalte do folie a dejte do chladu odpočinout.
-
Zatím, co se těsto chladí, uvařte z mléka a mouky kaši, za občasného míchání ji nechte vychladnout.
-
Máslo a cukr vyšlehejte do běla, postupně po lžících zašlehejte vychlazenou kaši a nutellu.
-
Tatranky nastrouhejte, přidejte ke krému (část sladké strouhanky dejte stranou na ozdobení ) a jen vmíchejte.
-
Z vychlazeného těsta vyválejte plát, vykrojte kolečka a vyložte jimi košíčky. Já jsem vykrajovala pomocí tvořítka na pečené košíčky od Tescomy a pekla jsem v muffinkových důlkách. Košíčky pečte cca 15 min. při 180 st. Hotové nechte vychladnout.
-
Rybízovou marmeládu smíchejte s rumem, vytřete ní vnitřky upečených košíčků.
-
Krém dejte do zdobícího sáčku a košíčky naplňte.
-
Smetanu vyšlehejte se ztužovačem, pomocí sáčku vytvořte na krému šlehačkovou pusinku.
-
Na závěr hotové košíčky posypte odloženou tatrankovou strouhankou. Šlehačku můžete přisladit podle chuti, ale není to třeba.
Poznámka od kuchařky
Košíčky jsou nejlepší druhý den, kdy jsou pěkně rozležené.