Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 200 g tuku (másla)
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 1 lžíce mléka
- 1/2 prášku do pečiva
- kůra z citrónu (nemusí být)
- Pařížská šlehačka:
- 1 šlehačka (33 % tuku)
- 80-100 g kvalitní hořké čokolády nebo čokolády na vaření
- Čokoládový krém:
- 250 g mascarpone
- 1 čokoládový pudink Olé bez vaření
- 50 g kvalitní čokolády
- 1,5 – 2 dl mléka (může být nízkotučné)
Postup přípravy receptu
-
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme ho odpočinout v chladu. Formičky vysypeme polohrubou moukou (není třeba vymazávat) a namačkáme do nich kousky těsta tak, aby uprostřed byla malá prohlubeň. Plníme je maximálně do 2/3, neboť těsto nabude. Upečeme.
-
Připravíme pařížskou šlehačku: den dopředu svaříme šlehačku s čokoládou a dáme vychladit. Druhý den vyšleháme a naplníme košíčky. Ale to už znáte sami.
-
Na čokoládový krém ušleháme mascarpone s mlékem, přidáme pudinkový prášek a šleháme do zhoustnutí. Pak ještě zašleháme rozpuštěnou čokoládu.
Poslední dobou se snažím dezerty dělat s méně tučnými krémy. Mascarpone je sice stejně tučné jako šlehačka, ale pudink s nízkotučným mlékem krém trochu „odtuční“.
Poznámka od kuchařky
Vím, že Vánoce jsou dávno za námi a tohle je vánoční cukroví. Ale proč recept nevyužít také během roku. Košíčky lze napéci dopředu a uschovat, a pak naplnit zhruba 2 dny před použitím, aby zvláčněly.
Krém nemusí být jen čokoládový, hodí se také vanilkový (vanilkový pudink + mascarpone nebo vařený pudink + máslo) a pak klasika, obložení ovocem, které přetřeme průsvitnou polevou. Nebo lze využít rychlovku, některý z hotových krémů Dr. Oetker.









