
- reklama -
Suroviny
- 200 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
- 250 ml vody
- 300 g hrubé mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky cukru
- 5 g kvasnic
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny dáme nejprve tekuté (včetně kvásku) a potom sypké ingredience.
-
Kvasnice s cukrem nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí.
-
Pečeme na nejdelší (déle než hodinu) celozrnný program s tmavou kůrkou.
Poznámka od kuchařky
Chléb sice nemá klasický kořenový tvar, ale chutí a kůrkou se nezapře.
Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 12 až 15 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).
foto bude odpo
Kuchařka: Marie Klara









