Kořenový kváskový chléb

112
- reklama -

Suroviny

200 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
250 ml vody
300 g hrubé mouky
100 g polohrubé mouky
3 lžíce olivového oleje
2 lžičky soli
1/2 lžičky cukru
5 g kvasnic

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny dáme nejprve tekuté (včetně kvásku) a potom sypké ingredience.

  2. Kvasnice s cukrem nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí.

  3. Pečeme na nejdelší (déle než hodinu) celozrnný program s tmavou kůrkou.

Poznámka od kuchařky

Chléb sice nemá klasický kořenový tvar, ale chutí a kůrkou se nezapře.

Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 12 až 15 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).

foto bude odpo