Kořenový chléb s cibulkou

109
- reklama -

Suroviny

250 g hladké mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
150 g žitné tmavé chlebové mouky
230 ml vlažné vody
1/2 kostky droždí
1 malý bílý jogurt
2 kávové lžičky soli
1 kávová lžička cukru
2 kávové lžičky drceného kmínu
2 střední cibule
2 lžíce olivového oleje

Postup přípravy receptu

  1. Na olivovém oleji osmahneme nakrájené cibule dozlatova a přidáme drcený kmín. Necháme trochu vychladnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Do mísy dáme mouky, sůl, promícháme, přidáme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme vlažnou vodou. Necháme 5 minut a pak přisypeme smaženou cibulku i s olejem a jogurt. Zpracujeme těsto a necháme kynout asi 45 min.

  3. Vykynuté těsto lehce prohněteme, rozdělíme na dva díly, vytvarujeme z každého obdélník a zamotáme, jako když ho chceme vyždímat – viz foto. Přendáme na plech a necháme ještě cca 10 min kynout.

  4. Pečeme v předehřáté troubě na 210°C 10 min, pak zmírníme na 180°C a pečeme cca dalších 15 min.

Poznámka od kuchařky

Dneska jsem pekla rychle, takže jsem těsto nechala vykynout v teple, chlebík byl výborný, ale těsto s jogurtem může klidně kynout za studena přes noc v lednici, takže druhý den se jen umotá a upeče.