![Kořenový chléb s cibulkou_5ff755567b99b.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/korenovy-chleb-s-cibulkou_5ff75556682bd.jpeg)
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 100 g pšeničné chlebové mouky
- 150 g žitné tmavé chlebové mouky
- 230 ml vlažné vody
- 1/2 kostky droždí
- 1 malý bílý jogurt
- 2 kávové lžičky soli
- 1 kávová lžička cukru
- 2 kávové lžičky drceného kmínu
- 2 střední cibule
- 2 lžíce olivového oleje
Postup přípravy receptu
-
Na olivovém oleji osmahneme nakrájené cibule dozlatova a přidáme drcený kmín. Necháme trochu vychladnout.
-
Do mísy dáme mouky, sůl, promícháme, přidáme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme vlažnou vodou. Necháme 5 minut a pak přisypeme smaženou cibulku i s olejem a jogurt. Zpracujeme těsto a necháme kynout asi 45 min.
-
Vykynuté těsto lehce prohněteme, rozdělíme na dva díly, vytvarujeme z každého obdélník a zamotáme, jako když ho chceme vyždímat – viz foto. Přendáme na plech a necháme ještě cca 10 min kynout.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 210°C 10 min, pak zmírníme na 180°C a pečeme cca dalších 15 min.
Poznámka od kuchařky
Dneska jsem pekla rychle, takže jsem těsto nechala vykynout v teple, chlebík byl výborný, ale těsto s jogurtem může klidně kynout za studena přes noc v lednici, takže druhý den se jen umotá a upeče.