
Suroviny
8 porcí
- TĚSTO:
- 225 g hladké mouky
- 145 g másla /hery
- špetka soli
- troška studené vody
- NÁPLŇ:
- 5 jablek
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 lžičky kardamomu
- 1/2 lžičký hřebíčku
- Dle chuti (a sladkosti jablek) cukr
- jablečný ocet nebo citrónová šťáva
Postup přípravy receptu
-
Prosátou hladkou mouku smícháme se studeným máslem (Herou) a rozmělníme prsty, dokud nezískáme „vločkovitou“ směs. Přidáme špetku soli a postupně přilejeme malinko studené vody, aby se těsto nelepilo, ale bylo krásně hladké a vláčné.
-
Těsto dáme vychladnout do lednice a mezitím si připravíme náplň:
Jablka zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Promícháme s kořením, popřípadě ocukrujeme a dochutíme dle svých představ. -
Těsto rozválíme a částí vyložíme formu, naplníme jablkovou směsí a ze zbytku těsta vyválíme horní díl koláče, takovou „pokličku“. Všechno dáme dohromady a okraje zamačkáme, můžeme je nějak zajímavě ozdobit :).
Poznámka od kuchařky
Já osobně jablka ani neloupám, ani nesladím, ale to záleží na Vaší chuti.
Při pečení můžeme povrch koláče pocukrovat, během pečení se vytvoří tenoučká karamelová vrstva.









