Kořeněný jablečný koláč (Apple Pie)

85
- reklama -

Suroviny
8 porcí

TĚSTO:
225 g hladké mouky
145 g másla /hery
špetka soli
troška studené vody
NÁPLŇ:
5 jablek
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky muškátového oříšku
1/4 lžičky kardamomu
1/2 lžičký hřebíčku
Dle chuti (a sladkosti jablek) cukr
jablečný ocet nebo citrónová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Prosátou hladkou mouku smícháme se studeným máslem (Herou) a rozmělníme prsty, dokud nezískáme „vločkovitou“ směs. Přidáme špetku soli a postupně přilejeme malinko studené vody, aby se těsto nelepilo, ale bylo krásně hladké a vláčné.

  2. Těsto dáme vychladnout do lednice a mezitím si připravíme náplň:
    Jablka zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Promícháme s kořením, popřípadě ocukrujeme a dochutíme dle svých představ.

  3. Těsto rozválíme a částí vyložíme formu, naplníme jablkovou směsí a ze zbytku těsta vyválíme horní díl koláče, takovou „pokličku“. Všechno dáme dohromady a okraje zamačkáme, můžeme je nějak zajímavě ozdobit :).

Poznámka od kuchařky

Já osobně jablka ani neloupám, ani nesladím, ale to záleží na Vaší chuti.

Při pečení můžeme povrch koláče pocukrovat, během pečení se vytvoří tenoučká karamelová vrstva.