Kořeněné hovězí na brusinkách

45
- reklama -

Suroviny

1 kg hovězí kližky
3 velké cibule (bílé či červené)
1 dcl červeného vína
300 g mrkve
300 g celeru
600 g růžičkové kapusty (příloha)
hrst sušených brusinek
Dále spousta koření:
jalovec
nové koření
bobkový list
mletý kmín
mletá paprika
mletá skořice
hřebíček
badyán
tymián čerstvý i sušený
sůl
pepř
sádlo na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Kližku si očistíme a nakrájíme na kousky, cibuli, brusinky a kořenovou zeleninu posekáme v mixéru.


    Zobrazit celý recept

  2. V kastrolu rozpálíme kousek sádla a zprudka na něm opečeme kousky masa ze všech stran. Zasypeme tymiánem, bobkovým listem, kmínem, jalovcem a novým kořením a chvíli společně restujeme.

  3. Opečené maso vyjmeme na talíř a udržujeme v teple.

  4. Do výpeku nyní dáme všechnu nasekanou zeleninu (kromě kapusty) a opečeme.

  5. Maso vrátíme do hrnce, osolíme a opepříme. Přidáme všechno ostatní koření a zalijeme troškou červeného vína. Chvíli vše dusíme a podléváme vínem, aby zelenina změkla a zesládla.

  6. Nakonec guláš podlijeme asi 2 dcl vroucí vody (podle objemu hrnce – aby se maso netopilo, ale bylo ponořené), přiklopíme pokličkou a necháme na velmi mírném plameni probublávat asi hodinu a půl.

  7. Po této době sporák vypneme, přimícháme nakrájenou růžičkovou kapustu a necháme dojít.

  8. Guláš necháme ideálně rozležet do druhého dne. Velké koření za pomocí pinzety vyndáme a můžeme podávat. Přílohu nechám na vás. :o)