
Suroviny
- 1 hrnek quinoy
- 1 a 1/2 hrnku vody
- 1 cibule
- 1 lžíce medu
- 15 vypeckovaných sušených švestek
- 1 hrst rozinek
- 40 g loupaných mandlí
- šťáva z 1/2 citronu
- 1/2 lžičky skořice
- sůl
- pepř
- sezamové semínko
Postup přípravy receptu
-
Quinou na sítku propláchneme pod tekoucí vodou, zalijeme 1,5 násobkem vody, osolíme a přivedeme k varu. Poté stáhneme plamen na nejnižší stupeň a pod pokličkou vaříme 15 minut. Po celou dobu neodkrýváme ani nemícháme. Uvařenou quinou necháme pod pokličkou ještě 5 minut dojít.
-
V hlubší pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli nakrájenou na půlměsíčky. Přidáme rozinky, přepůlené švestky, citronovou šťávu, med, skořici, osolíme a opepříme.
-
Podlijeme třemi lžícemi vody, přiklopíme pokličkou a společně pět minut podusíme. Vmícháme uvařenou quinou, podle chuti dosolíme a před podáváním posypeme sezamovým semínkem.
Poznámka od kuchařky
Recept vznikl poměrně originálně. V náhodných receptech na mě vykoukl krásně vypadající recept na Kuřecí maso se sušenými švestkami od ivulinky (http://www.toprecepty.cz/recept/17380-kureci-maso-…). Protože ale masu moc neholduji, rozhodla jsem se pro improvizaci a vynechání kuřecího masa. Švestková směs ve spojení s quinoou neměla chybu 🙂
Quinoa je tzv pseudoobilnina, jsou to drobné kuličky podobné např. jáhlám. Píše se o ní, že chutná lehce oříškově, já v ní ty oříšky moc necítím, ale i tak mi moc chutná a hlavně je opravdu zdravá, obsahuje množství bílkovin, vitamínů a minerálů. Blíže o quinoe píši např. zde: http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/cla…
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.