Kořeněná quinoa na sušených švestkách

44
- reklama -

Suroviny

1 hrnek quinoy
1 a 1/2 hrnku vody
1 cibule
1 lžíce medu
15 vypeckovaných sušených švestek
1 hrst rozinek
40 g loupaných mandlí
šťáva z 1/2 citronu
1/2 lžičky skořice
sůl
pepř
sezamové semínko

Postup přípravy receptu

  1. Quinou na sítku propláchneme pod tekoucí vodou, zalijeme 1,5 násobkem vody, osolíme a přivedeme k varu. Poté stáhneme plamen na nejnižší stupeň a pod pokličkou vaříme 15 minut. Po celou dobu neodkrýváme ani nemícháme. Uvařenou quinou necháme pod pokličkou ještě 5 minut dojít.

  2. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli nakrájenou na půlměsíčky. Přidáme rozinky, přepůlené švestky, citronovou šťávu, med, skořici, osolíme a opepříme.

  3. Podlijeme třemi lžícemi vody, přiklopíme pokličkou a společně pět minut podusíme. Vmícháme uvařenou quinou, podle chuti dosolíme a před podáváním posypeme sezamovým semínkem.

Poznámka od kuchařky

Recept vznikl poměrně originálně. V náhodných receptech na mě vykoukl krásně vypadající recept na Kuřecí maso se sušenými švestkami od ivulinky (http://www.toprecepty.cz/recept/17380-kureci-maso-…). Protože ale masu moc neholduji, rozhodla jsem se pro improvizaci a vynechání kuřecího masa. Švestková směs ve spojení s quinoou neměla chybu 🙂

Quinoa je tzv pseudoobilnina, jsou to drobné kuličky podobné např. jáhlám. Píše se o ní, že chutná lehce oříškově, já v ní ty oříšky moc necítím, ale i tak mi moc chutná a hlavně je opravdu zdravá, obsahuje množství bílkovin, vitamínů a minerálů. Blíže o quinoe píši např. zde: http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/cla…

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.