Kořeněná plec dušená v pórku

74
- reklama -

Suroviny

400 g vepřové plece
2-3 lžíce sojové omáčky
1 středně velký pórek
1 rovná lžička sušeného česneku
1 rovná lžička mletého zázvoru
špetka mletého hřebíčku
kurkuma na špičku lžičky
špetka římského mletého kmínu
pepř
sůl – opatrně
olej
čerstvý zázvor a pórek na dozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou plec pokrájíme na kostky, které dáme do misky a okořeníme pepřem, sušeným česnekem, zázvorem, římským kmínem, hřebíčkem, kurkumou a sojovou omáčkou. Se zázvorem a česnekem si nemusíme moc lámat hlavu, ale pokud nepoužíváme častěji v kuchyni zbylé koření, doporučuji toto: méně je někdy více :-). Maso zalijeme sojovou omáčkou, přidáme dvě lžíce oleje, vše důkladně promícháme a necháme cca hodinu odpočinout pod pokličkou.


    Zobrazit celý recept

  2. V kastrólu si rozehřejeme trošku oleje, do kterého dáme zatáhnout připravené kostky plecka. Přidáme pokrájený pórek, promícháme a podlijeme troškou vývaru. Dusíme zvolna pod poklicí, do změknutí masa. Je-li třeba dosolíme. Pokud budeme mít hodně šťávy, zahustíme jí troškou solamylu, který rozmícháme v malém množství studené vody a provaříme, ale to většinou není nutné, protože rozdušený pórek nám sos dobře zahustí.

  3. Podáváme s rýží, bramborami nebo chlebem. Na talíři dozdobíme drobně nasekaným čerstvým zázvorem a pokrájeným pórkem.