
Suroviny
4-5 porcí
- 700 g brambor (nakrájených na drobné kostičky)
- 500 ml vody nebo vývaru
- Do vajíčka na čaj nebo do gázy uvázat:
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 1 lžičku celého kmínu
- ————
- 900 ml mléka (můžeme použít i smetanu na vaření nebo navíc přidat plátek másla)
- 3 vejce
- sůl podle potřeby
- nakrájený kopr podle chuti
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dáme nakrájené brambory, koření, zalijeme vývarem, nebo vodou, osolíme a pod pokličkou slabým varem vaříme do změknutí brambor (v papiňáku 5 minut, v obyčejném hrnci cca 15 minut).
-
Děrovanou naběračkou dáme polovinu uvařených brambor stranou, odstraníme koření a zbytek brambor v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem. Naředíme mlékem, nebo smetanou na hustotu polévky, přidáme kopr a uvedeme k varu.
-
Přidáme rozklepnuté vejce promícháme a necháme 2 minuty za stálého promíchávání provařit. Na závěr přidáme prohřát odložené brambory a podle svých potřeb dochutíme. Stejným způsobem připravíme koprovou omáčku, kde rozmixujeme všechny uvařené brambory, ale vejce vynecháme.
Poznámka od kuchařky
Ocet a cukr jsem do surovin neuvedla. Každý si může jídlo doladit podle své chuti. Kopru jsem dala 4polévkové lžíce, do omáčky dávám víc.
Všechny recepty na koprovou polévku,co jsem prohlédla jsou se zásmažkou, tak přidávám další, hodně jednoduchý recept.