Kopřivové suflé

53
- reklama -

Suroviny

Bešamel:
30 g másla
4 vrchovaté kávové lžičky hladké mouky
necelé 2 dl mléka
sůl
pepř
150 g strouhaného sýra (já měla Blaťácké zlato)
Dále:
asi 200 g mladých kopřiv nebo jiné zeleniny (omýt, spařit a nasekat nadrobno)
2 menší cibule
kousek másla
3-4 vejce – bílky zvlášť
1-2 stroužky česneku
sůl
změklé máslo
strouhanka na vymazání a vysypání formiček

Postup přípravy receptu

  1. Z másla a mouky vytvoříme světle žlutou jíšku, zalijeme mlékem a dobře promícháme, aby se nám netvořily hrudky.


    Zobrazit celý recept

  2. Ochutíme solí a pepřem a provaříme asi 5 minut. Pokud se nám vytvořily hrudky, můžeme propasírovat nebo rozmixovat.

  3. Pak přidáme nastrouhaný sýr a na mírném plameni mícháme, dokud se nerozpustí.

  4. Na kousku másla usmažíme drobně nakrájené cibule do žluta.

  5. Do mísy dáme žloutky, spařené posekané kopřivy, česnek utřený se solí, přidáme bešamel a dobře promícháme.

  6. Pak do hmoty lehce zabalíme tuhý sníh z bílků.

  7. Formičky na suflé vymažeme změklým máslem a vysypeme strouhankou.

  8. Rozdělíme do nich těsto a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 35-40 minut. Ihned horké podáváme se salátem.

Poznámka od kuchařky

http://www.mlsoty.estranky.cz/clanky/moucniky/slan…

Místo kopřiv můžete použít čerstvý špenát nebo mangold.