Suroviny
- Bešamel:
- 30 g másla
- 4 vrchovaté kávové lžičky hladké mouky
- necelé 2 dl mléka
- sůl
- pepř
- 150 g strouhaného sýra (já měla Blaťácké zlato)
- Dále:
- asi 200 g mladých kopřiv nebo jiné zeleniny (omýt, spařit a nasekat nadrobno)
- 2 menší cibule
- kousek másla
- 3-4 vejce – bílky zvlášť
- 1-2 stroužky česneku
- sůl
- změklé máslo
- strouhanka na vymazání a vysypání formiček
Postup přípravy receptu
-
Z másla a mouky vytvoříme světle žlutou jíšku, zalijeme mlékem a dobře promícháme, aby se nám netvořily hrudky.
-
Ochutíme solí a pepřem a provaříme asi 5 minut. Pokud se nám vytvořily hrudky, můžeme propasírovat nebo rozmixovat.
-
Pak přidáme nastrouhaný sýr a na mírném plameni mícháme, dokud se nerozpustí.
-
Na kousku másla usmažíme drobně nakrájené cibule do žluta.
-
Do mísy dáme žloutky, spařené posekané kopřivy, česnek utřený se solí, přidáme bešamel a dobře promícháme.
-
Pak do hmoty lehce zabalíme tuhý sníh z bílků.
-
Formičky na suflé vymažeme změklým máslem a vysypeme strouhankou.
-
Rozdělíme do nich těsto a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 35-40 minut. Ihned horké podáváme se salátem.
Poznámka od kuchařky
http://www.mlsoty.estranky.cz/clanky/moucniky/slan…
Místo kopřiv můžete použít čerstvý špenát nebo mangold.