
Suroviny
- 1 kg nasekaného kopru
- 250 – 300 g soli
Postup přípravy receptu
-
Nať čerstvého kopru opereme, necháme důkladně odkapat a jemně nakrájíme.
-
V porcelánové nebo nerezové míse smícháme se solí a necháme odležet, až pustí šťávu.
-
Pak napěchujeme a dobře utlačujeme do malých skleniček se závitem, povrch ještě malinko posypeme solí.
-
Skleničky zavíčkujeme, já pod víčka přes sklenici dávám ještě kousek mikrotenové fólie a uložíme do chladu.
-
Při použití musíme pamatovat na to, že je dost slaný a proto jídlo ze začátku nesolíme, ochutnáme a dochutíme až po přidání kopru. Kopr v soli vydrží až do nové sklizně. Nahlédla jsem ještě do starší kuchařky, tam je poměr na 1 kg natě 300 g soli. Do soli se dají nakládat i jiné zeleninové natě -např. petržel a celer.
Poznámka od kuchařky
Kopr už nakládám dlouho, pokud mám na zahrádce přebytky. Při setí mrkve a petržele přidávám malinko kopru a na jaře ho vytrhnu. Mrkev a petržel pak roste dál, nemusím mít na kopr samostatný záhonek.Taky to má tu výhodu, že zjara kopr dřív vzejde a jsou vidět řádky, které se můžou okopat.
Další mé recepty najdete tady: http://www.merylas.estranky.cz/